A mi Erzsébetvárosunk

617. Hideg van, nagyon

2017. január 09. - amier

És emberek fagynak meg. Magyarországon néhány napja olyan hideg van, amilyenre az elmúlt években nem volt példa (most éjjel is -15 fok volt Budapesten). A Magyar Szociális Fórum gyorsjelentése szerint eddig kétszer annyian fagytak már meg, mint egy évvel ezelőtt, a kihűlt emberek száma a december végi nyolcvanról száz körülire emelkedett. (A közlemény után nem sokkal érkezett a hír, hogy vasárnap reggel egy hajléktalan pár holttestére bukkantak Zuglóban, velük is a fagy végzett.)

fagyhalal2.jpg

Az MSZF annak tulajdonítja a tömeges fagyhalált, hogy az élet védelmére tett állami intézkedések nem felelnek meg a vészhelyzet támasztotta követelményeknek – írják közleményükben, amit úgy folytatnak: "ki kellene nyitni a fűtött középületeket és egyházi épületeket a fagyoskodók előtt, de nem teszik. Ezért félő, hogy a fagyhalál áldozatainak száma a százat is meghaladhatja. Sok embertársunknak nincs hová mennie, nincs hol meghúzódnia, mert a hajléktalan szállók és melegedők megteltek.”

Jelenleg önszerveződő civil csoportok járják a várost, soha nem volt még ilyen nagy szükség a lakosság segítségére. Ugyanakkor kíváncsi lennék, hogy a nagy hidegre való tekintettel milyen intézkedéseket tett a mi derék önkormányzatunk? 3-4 évvel ezelőtt a rendkívüli fagy miatt egy jókora sátrat állítottak fel nappali melegedőnek, jelenleg azonban az önkormányzat honlapján semmilyen infót nem látni ezzel kapcsolatban, a legutolsó bejegyzés tavalyi. Ha nincs semmi, jó lenne – méghozzá azonnal! – intézkedni: nappali melegedő, teaosztás. Éjjeli szállást pedig talán az alapítványok adhatnának, de hogy emberek fagyjanak meg – az elfogadhatatlan!

Addig is, mit tehetünk mi?

Néhány közintézmény és vendéglátóhely nyitott ajtókkal várja azokat, akik át szeretnének melegedni, de át is kopoghatunk a szomszédba, hogy ellenőrizzük, minden rendben van-e. Ha pedig hajléktalant látunk az utcán, akkor hívjuk az őket segítő szervezeteket, melyek gondoskodnak az ellátásukról, és fűtött szállásra kerülésükről. Az alábbi intézmények a rendkívüli hideg miatt éjszakára mindenkit befogadnak, nem küldenek el rászorulót. Ez pedig a diszpécserszolgálat telefonszáma: 06/1-338-41-86, ha utcán a hidegben hajléktalant láttok, hívjátok ki hozzá!

Segíthetünk azzal is, hogy ételt, teát, meleg ruhát, és takarókat adunk le a hajléktalansegítőknek, erre Budapesten két helyen van lehetőség:

– Food Truck Udvar (Bp., IX. ker., Üllői út 51.)
– Élesztő (Bp, IX. ker., Tűzoltó u. 22.)

Elindult továbbá egy országos kezdeményezés “Szabadfogas” néven, amelynek keretében kabátokat helyezhetünk ki, amiket elvehet az, akinek szüksége van rá. A fogasok helyszíne a szerveződés Facebook-oldalán található.

Mindeközben Czibere megnyugtató, elégedett szavait hallgatom valamelyik adón – csakhogy ez itt meg maga a valóság. Mert ugye „akinek nincs semmije, az annyit is ér”. Meg „azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni”. Anyátok!

UPDATE 2017.01.10.: Január 14. szombat 11-14 óráig ételosztás – meleg étel – rászorulóknak az Önkormányzat épülete (Erzsébet körút 6.) előtt. Az elmúlt napok jelentős lehűlése alatt nagyon sokan segítenek nyomorban vagy az utcán élő honfitársainknak. Kérjük, hogy terjesszétek az időpontot, helyszínt azokban az intézményekben, ahol segítségre szoruló embertársainkat támogatják, hogy mindenki, akit érinthet, értesüljön az időpontról!

***

Legalább az államtitkár örül... Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a fentekhez képest sokkal derűsebben nyilatkozott az extrém hideg következményeiről vasárnap az MTI-nek. Mint mondta, a hajléktalanellátó intézmények továbbra is nyitva állnak, senkit sem küldenek el. Mint mondta, a mintegy 11 ezer férőhely eddig elegendőnek bizonyult, még akkor is, ha néhány helyen százszázalékos a kihasználtság. "Úgy tűnik, a további napokban is tudjuk kezelni a helyzetet", pótágyak- kal, matracokkal tudják fogadni az embereket - fogalmazott. (Szerk.: tartok tőle, hogy az atyaúristen nem jókedvében teremtette nekünk ezt a „helyzetet kezelő” jóembert…)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6812110799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása