A mi Erzsébetvárosunk

Wesselényi utca 40.

2016. szeptember 17. - amier

A 1902-ben épült háromemeletes, szecessziós bérházat Mellinger Artúr tervezte, Lung Mátyás földbírtokos és többszörös háztulajdonos megrendelésére. A kivitelező Mészáros és Gerstenberger cége volt. A ház szecessziós jellegét hangsúlyozza az épület homlokzatá- nak legmagasabb pontján elhelyezett különleges formájú és díszítésű üvegablak, valamint a kaput keretező ornamentika.

wess40-1.jpg

wess40-2.jpg

Az épület középső részén kiugró homlokzat lefelé széles sávban gazdag díszítésű. A lépcsőház emeletein körbefutó szecessziós vaskorlát és a bejárattal szemben lévő emeletek lépcsőházi szárnyas ajtóin és ablakain fellelhető maratott üvegből készült díszes ablakok még több mint 100 év múltán is felcsillantják az egykori Lung-ház igényességét.

wess40-3.jpg

Érdekes módon, a ház tervezőjéről Mellinger Artúrról nem sokat tudunk: ami biztos, hogy 1875-ben született Budapesten, építőmesteri oklevélét 1906-ban szerezte ugyanitt. De például halálának időpontja ismeretlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8311716713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása