A mi Erzsébetvárosunk

Wesselényi utca 6.

2016. szeptember 16. - amier

1920/21-ben Weinréb Ármin bankár, a Budapesti Áru és Értéktőzsde tagjának megbízásá- ból Jónás Dávid és Jónás Zsigmond tervei alapján épült ötemeletes szecessziós bérház a Rumbach Sebestyén utca (Rumbach S. u. 1.) sarkán. Az építő/kivitelező Weinréb Fülöp volt. A ház Weinréb Ármin Segélyalap tulajdonába került 1930-ban. Városszerkezetileg kiemelt helyen, nagy felületen feltáruló, lágyan forduló homlokzati architektúra, ková- csoltvas zászlótartók, kapurács, lépcső- és folyosórács, előtéri csillár.

wess6-1.jpg

A Segélyalap Weinréb Ármin 178.000 pengő értékű adományából jött létre, 1930-ban hozták létre, de már 1935-ben lényegesen megnövelték. Célja a rászoruló tőzsdetagok, tisztviselők, özvegyek, kiskorú árvák támogatása volt. Legjelentősebb ingatlanát ez a Wesselényi utcai bérpalota alkotta.

Jónás Dávid (1871-1951) építész, az eklektikus építészetet felváltó premodern stílus- irányzatok egyik budapesti képviselője. Tanulmányait a budapesti műegyetemen végezte, majd Bécsben Felmer és Helmer építészeti irodájában dolgozott. 1900-tól építészként tevékenykedett Budapesten, Heidelberg Sándorral tervezett több budapesti bérházat. 1903-tól öccsével közös irodát nyitott, együtt dolgoztak az I. világháború utáni években is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6111713335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása