A mi Erzsébetvárosunk

Wesselényi utca 30.

2016. szeptember 16. - amier

A Wesselényi u. 30. - Nyár u. 23. - Klauzál u. 24. telken álló háromemeletes historizáló lakóház 1898/99-ben épült, Weisz (Samu) Sámuel kereskedő megrendelésére. Tégla falfelületek, vakolt tagozatok, kovácsoltvas erkélyek és faragott kapudíszek, a tágas előtérben igényes terrazzo kompozíció. Ebben a méretes épületben működött az egykori, még 1901-ben alapított Wesselényi gyógyszertár. Helyén ma is patika működik.

wess30-1.jpg

wess30-2.jpg

A ház Klauzál utca felé néző tűzfalát 2014 óta díszíti egy kép –a Neopaint Works munkája. A falfestmény a Budapesti Lengyel Intézet ajándéka Budapest lakóinak, az intézet 75. születésnapja alkalmából.

wess30-4.jpg

wess30-5.jpg

A falon olvasható szöveg: "Magyarország és Lengyelország két örök életű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele." - Stanslaw Worcell / lengyel publicista - 1848

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4711715861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása