A mi Erzsébetvárosunk

Wesselényi utca 24.

2016. szeptember 16. - amier

1910/11-ben Goldscheider Márkus gyáros, bankigazgató megrendelésére Román Miklós és Román Ernő tervei alapján épült 5+1 emeletes szecessziós lakóház a Wesselényi és a Nagydiófa utca (Nagydiófa u. 22/24.) sarkán. A kivitelező Taussig és Róth volt. 1929-ben szintén Román Miklós tervei alapján átalakították, ekkor építették be az udvart.

wess24-1.jpg

1956-ban ellőtték a ház sarkát, a VII. kerületi Tanács 1968-ban újította fel a bérházat, ekkor építtették rá a legfelső emeletet is. Az emeletráépítés miatt a szecessziós díszítéseket és tetőszerkezetet teljesen felszámolták. 1985-ben a hátsó, udvari traktust is elbontatta a kerület, rekonstrukciós munkák címén.

wess24-2.jpg

Helyén korábban két ház állt. A Nagydiófa utca 22. szám alatti ingatlan utolsó tulajdonosa Kullmann Mihály volt, házát 1882-ben építette át eklektikus stílusúra Moravetz József építész, aki egyébként a ház lakója is volt. A 24. szám alatt Goldscheider Károly hentes, szalámi-gyáros háza és húsfeldolgozó üzeme állt. A két épületet 1909-ben bontatta le Goldscheider Márkus, hogy a megüresedett telekre felépíthesse bérházukat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1911711953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása