A mi Erzsébetvárosunk

Rákóczi út 32.

2016. január 10. - amier

A három utcára néző (Rákóczi út 32. - Nyár utca 1. - Dohány utca 29.) négyemeletes, oromdíszes, eklektikus stílusú lakóház Baumgarten Leó* (hatalmas vagyonát terménykereskedéssel alapozta meg) kívánságára 1889 és 1900 között épült, Quittner Zsigmond és Mauris József terve szerint. A kivitelező Havel Lipót építőmester volt.

rakoczi32ma2.jpg

Az eredetileg díszes saroktoronyban végződő bérház földszintjén és az első két emeletén 1901-től 1909-ig a Világosság Könyvnyomda és a Népszava Könyvkereskedés működött, felsőbb emeletein pedig bérlakásokat alakítottak ki. Földszintjén 1908-ban kezdte el működését a Kutscher Szilveszter vezette „Arany kalapácshoz” címzett cipészet. Ez a nagyméretű bolt lett 1928-ban az ország legnagyobb szaküzlete, a Nostrum Műszaki Áruház. A szaküzlet mellé 1935-ben költözött be Friedheim és fia papíráru nagykeres- kedése, amelyet 1942-ben váltott fel a Magyar Film Iroda (MFI).

rakoczi32-2.jpg

rakoczi32-1.jpg

A II. világháborúban – csakúgy, mint szomszédja – ez a ház is súlyosan megsérült, több belövést és bombatalálatot kapott. Az 1949 évi helyreállítás során homlokzat-díszeit kijavították, de az erősen sérült saroktornyát lebontották, majd ezt követően a Fővárosi Tanács rendeletére 1957-ben földszintjét Szőke Károly terve szerint árkádosították.

rakoczi30r.jpg

A saroktelken eredetileg egy földszintes lakóház állt, amelyet 1862-ben bővítettek ki a Nyár utca irányába Schöckl Mátyás művirág-kereskedő megbízása alapján. Az épület az 1870-es évek közepén kapott emeletet, a terveket Gottgeb Antal jegyezte. A Schöckl-féle ingatlan a Kerepesi (ma Rákóczi) út kiépítésével párhuzamosan 1897-ben bontatta le Baumgarten, hogy a helyére felépíttesse a ma is itt álló, négyemeletes bérházát.

*Baumgarten Leó fia és örököse, Baumgarten Ferenc halálakor (1927) egymillió pengős vagyonát a magyar írókra hagyta. Az első Baumgarten-díjat 1929. január 18-án osztották ki tíz magyar író között, akik fejenként négyezer pengőt kaptak.

***

A fekete-fehér fénykép Nagy Zsolt Levente gyűjteményéből való, valószínűleg a BSZKRT fotósai készítették. Az előtérben a Rókus Kápolna előtti villamos-végállomás látható, az akkori 2-es járat megszüntetése előtti napokban, 1941 júniusában. Mögötte baloldalt meg a Rákóczi út 30. (Grünwald-ház) és a 32. szám alatti bérház látható, mindkettő még eredeti állapotában.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr48256740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása