A mi Erzsébetvárosunk

Garay utca 21.

2015. július 12. - amier

Horner Samu kereskedő megrendelésére 1896-ban épült – eredetileg háromemeletes – neobarokk lakóház. Tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, annyi azonban tudható, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1895/97 között kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat. A negyedik emeletet az akkori tulajdonos, Berger József kívánságára 1929-ben Somogyi László építette a házra.

garay21-1.jpg

garay21-2.jpg

garay21-3.jpg

Az átlag pesti bérháznál reprezentatívabb kialakítású homlokzat szimmetrikus a kapu tengelyére, mely felett a homlokzat középvonalában két kőerkély helyezkedik el. A földszinten egyenes záródású boltnyílás húzódnak, felettük szegmensíves ablakok, ill. íves szemöldökmezőben címer- és frízdíszítés látható. Az ember csak kapkodja a fejét, hogy milyen házakat talál itt, a Garay utcában a századfordulóról...

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr127620208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása