A mi Erzsébetvárosunk

Garay utca 19.

2015. július 12. - amier

1897-ben Berkovits Ármin kereskedő, pálinkaüzlet tulajdonos kívánságára épült három- emeletes eklektikus lakóház. Tervezőjéről és építőjéről – mint oly sok háznál a környéken – nem tudni semmit, erre nézvést semmilyen adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár.

garay19-1.jpg

garay21-2_1.jpg

garay19-3.jpg

Pilaszterekkel tagolt, barokkosan díszített, reprezentatív kialakítású homlokzat, mely szimmetrikus az íves záródású kapubejáró tengelyére. Az első emeleti ablakok szemöldök- mezejében emberfejes díszítmény, ez a legkiemelkedőbb elem a homlokzaton, díszítettsé- gük alapján ide került a fő hangsúly az épületen. A második emelet kissé visszafogottabb díszítésű, míg legfelső szint szemöldökében füzérdíszek láthatók. Összességében a ház szép részletekben gazdag.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr327620304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása