A mi Erzsébetvárosunk

Dembinszky utca 44.

2015. június 13. - amier

1907/08-ban Fodor Gyula tervei alapján épült 3 emeletes szecesszióba hajló premodern lakóház. Bár az építészettörténet nem tartja számon a korszak jeles művészei között, Fodor több tucat, általában igen látványos bérházat épített a fővárosban – például a Hajós utcai Napóleon Udvart vagy a Nagymező utcai Ernst-bérházat a múzeummal.

dembi44-1.jpg

dembi44-3.jpg

Itt Jelinek Frigyes* megbízásából dolgozott; a tervek 1907-ben készültek. Az épület szinte teljesen a Fővárosi Levéltárban őrzött terveknek megfelelően készült el, csak a növényi ornamensek helyére kerültek a szecesszió kedvelt madarai, a baglyok a homlokzatra.

dembi44-4.jpg

dembi44-2.jpg

Az íves záródású kapualjban látványos, míves alakítású kovácsoltvas kapu látható. Szokásához híven Fodor a kapualj bal oldalán itt is feltüntette nevét egy kis kőtáblán.

*Jellinek Frigyes (1860-1930) bútor-, kép- és tükörkereskedő – Jelinek Bernát (1833-1908) szabómester és képárus egyik fia, aki feleségével, Pick Bertával tíz gyermeket neveltek fel – volt a ház megrendelője, kinek emellett sok további bérháza is volt Pesten. Úgy tűnik, személyes kapcsolatot ápolt Fodor Gyulával, mivel szinte mindegyiket Fodor tervezte számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr577538342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása