A mi Erzsébetvárosunk

Bethlen Gábor utca 21/23.

2015. április 06. - amier

1960 körül épült modern ház, legutoljára a VIV Rt. épülete, óvodája – volt.

bethlen2123-1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr307346222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincze Miklós [grofjardanhazy] · http://24.hu/author/vinczem/ 2022.05.22. 20:19:08

Hosszú éveken át napi rendszerességgel néztem ezt a VII. Bethlen Gábor utcai épületet, mielőtt megpróbáltam volna utánanézni, hogy mégis ki, mikor és miért építette ezt ide, a Ferenc József Kereskedelmi Kórházból lett Péterfy, illetve az Izraelita Siketnémák Országos Intézetének egy zsinagógát is rejtő egykori épülete közé.

Így akadtam át rá az 1888-ban alapított Engel Károly-féle elektromos szerelési anyagok és készülékek gyárára, ami az első világháború lezárása után alig néhány hónappal csapott le a területre.

Az EKA ekkor már csak nevében utalt Engelre, hiszen 1905-ben feltűnt a színen az alig harmincéves gépészmérnök, dr. Holitscher Pál, aki zürichi tanulmányai után a Ganz kísérleti laboratóriumának vezetőjeként szerzett tapasztalatait itt azonnal kamatoztatni tudta. A fiatal férfi a következő évben a teljes céget megvásárolta (édesapja a Kereskedelmi Bank igazgatója volt, pénz tehát volt az akcióhoz), rövidesen pedig naggyá is tette azt.

1910-től a gyár a Vörösmarty utca 16-ba költözött, 1920 végén pedig a Bethlen Gábor utca 21-23-ban is elindult a termelés, ami egészen az államosításokig nem állt le — leszámítva a nyilas hatalomátvétel időszakát, mikor a komplett gépsort és a raktárkészletet elrejtették, hogy ne teljesülhessen az elszállítási parancs.

Az 1920-as évek derekán már Belgrádban, Bukarestben, Zágrábban, Kolozsvárott, Temesvárott és Isztambulban is jelen lévő cég minden elképzelhető terméket gyártott viharlámpától vízmelegítőkö, tűzhelyeken és csillárokon át a rádióig és a hanglemezig, amik Európa-szerte elképesztő tempóban fogytak.

A Bethlen G. utcai gyár a harmincas évek végére már túl kicsinek bizonyult, így 1936-1937-ben újabb emeletet kapott, elnyerve a mai arcát. Néhány fontos részlet azóta persze eltűnt: a lapostetőt és a szalagablakokat őszintén sajnálom (valószínűsítem, hogy ezek voltak, bár archív fotót nem találtam).

Az 1948-as államosítás után az épületet előbb az Ipari Villanyszerelési Vállalat, majd jogutódja, a Villanyszerelőipari Vállalat (VIV, 1963-) használta, sőt, a rendszerváltást követő privatizációnak köszönhetően ma is a VIV réztáblája áll a kapu mellett.
süti beállítások módosítása