A mi Erzsébetvárosunk

328. Sétafika 1.

2014. december 12. - amier

Nem akarom hosszan ragozni a történetet. Még a választási kampány véghajrájában, ezév október 2-án adták át a Dohány utca 32. szám alatt (a közelmúltban az állami iskola helyén megnyílt alapítványi iskola udvarának utcafrontján) azt a gettó-emlékfalat, melynek megépítését Erzsébetváros Önkormányzata és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség együttesen finanszírozott.

dohany_emlekm1.jpg

A nagy csinnadratta közepette megtartott ünnepségen Tarlós István főpolgármester mellett beszédet mondott Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, Vattamány Zsolt kerületi polgármester és Oláh Lajos a kerület tavasszal megválasztott országgyűlései képviselője is. Az elméletileg interaktív térképpel is rendelkező fal elméletileg a pesti zsidóságnak és a gettónak állít emléket. Hogy miért csak elméletileg?

Mert félig készen átadták, aztán az avatóbeszédek után azonnal visszatakarták. Azóta eltelt több mint két hónap. A héten megint jártam a Dohány utcában...

dohany_emlekm2.jpg

dohany_emlekm3.jpg

dohany_emlekm4.jpg

Az októberben "átadott” emlékmű ma így néz ki. A szöveg szerint 2014 októberében az Erzsébetvárosi önkormányzat átadta. Elméletileg.

Fedrid Gábor

***

Kár, hogy a fal jelentős részét az foglalja el, hogy ki is állította. Nagyjából akkora felületen közlik ezt, mint a pesti zsidóság történetét élet- és halálkrónikástól. (Urbanista)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr756978263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása