A mi Erzsébetvárosunk

Romok helyén szálloda [169.]

2021. október 12. - amier

Félig lebontott műemlékekből luxushotelt építenek a zsinagóga mellé. (24.hu

A nagy előválasztási izgatottság közben majdnem lemaradtunk arról a szeptember végi hírről, hogy Síp utcában ezer éve félig lebontva álló két házzal, és a hozzájuk csatlakozó Dohány utcai épülettel végre történik valami. Ugyan ide is szálloda épül majd – egy 291 szobás luxusszálloda –, de most kivételesen nem siránkozunk emiatt, még ez is jobb, mint a jelenlegi állapot. Arról nem is beszélve, hogy a Nagyzsinagóga közelsége – és látogatottsága a világ minden tájáról – itt kivételesen még indokol(hat)ja is a szálloda- építést. (A beruházás idén júniusban kapta meg az építési engedélyt.)

dohany10-20140711.jpg

A Dohány utca 10. sz. 2014 júliusában. A kapubejáró mögött ekkor már folyt a bontás.

Jöjjön most mindehhez pár sor – a fentebb belinkelt – Vincze Miklós cikkből.

… értékes házak tűntek el, átadva a helyüket valami újnak, vagy épp kerültek szinte menthetetlen állapotba. Ez a sors jutott a Dohány utcai Zsinagóga melletti Dohány utca 10., illetve a Síp utca 8. és 10. számú házak alkotta hármasnak is, amiket közel húsz évvel ezelőtt (…) Tordai Péter vásárolt meg, majd – műemléki védettségük ellenére – jórészt lebontatta azokat, hogy egy 33 millió eurós (akkori árfolyamon 8,6 milliárd forintos) projekt keretében luxuslakásoknak, illetve egy passzázsnak adják át a helyüket.

sip_dohany1.jpg

A projektet végül az éppen kitört világválság állította meg, a kár ettől azonban semmivel sem lett kisebb, hiszen Belső-Erzsébetváros századfordulós épületállományának pótolhatatlan részei vesztek oda, maradványaik pedig méltatlan állapotba kerültek.

Az azóta eltelt idő jó részében parkoló működött a Dohány utcai kapu mögött, a helyzet nemrégiben azonban megváltozott: a romos homlokzatok mögött rövidesen egy négy pinceszintet rejtő, 291 szobás luxusszálloda, illetve egy wellness-központ születik.

Tessék elolvasni a teljes cikket, ugyan hosszú, de a történet is az.

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6816719222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása