A mi Erzsébetvárosunk

A maláj meló [149.]

2021. augusztus 09. - amier

Jachtot és magánrepülőt vett a maláj üzletember
a magyar lélegeztetőgép-biznisz után. (HVG

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb botránya volt a kormány lélegeztetőgép beszerzése: nagyon sok berendezést vettünk Kínától, nagyon drágán, és – a kormány állítólagos remek kínai kapcsolatai ellenére – majd’ mindig közvetítők közbeiktatásával.

lelegezteto_wizzair.jpg

Tompos Márton (a Momentum teréz- és erzsébetvárosi képviselőjelöltje az ellenzéki előválasztáson*) utánajárt a legnagyobb ilyen „üzletnek”. (A cím és az ITT megnézhető, Facebookra feltöltött erről szóló videó is tőle van.)

Tompos az XYZ vasárnapi különkiadásában mutatja be a maláj szélhámost és a túlárazott vásárlást Kínából. A lényeg:

Sikerült úgy méregdrága kínai lélegeztetőgépeket vásárolnia a külügynek, hogy bár van közvetlen kapcsolat hozzájuk, mégis beiktattak egy olyan malajziai közvetítőt, akiről bárki pár perces Google-kereséssel megmondja, hogy szélhámos.

…nem hallottam, hogy nyikkant volna bármit is a kínai-magyar légihíd üzemeltetője – ismertebb nevén külgazdasági és külügyminiszter –, aki azzal hencegett hónapokon keresztül, hogy micsoda kiváló kínai kapcsolatai vannak, hogy most térül meg igazán a keleti nyitás, hogy nála és a szolgáinál kilincseltek telefonszámért az európai országok vezetői, akik nem tudták, hogy Kínában kihez forduljanak azokban a vérzivataros időkben a védekezéshez szükséges eszközökért. (via Kolozsvári Szalonna)

Csak emlékeztetőül: a járvány alatt vásárolt, légihídon szállított, nagyjából 16 ezer lélegeztetőgép jó része raktárakban áll, alighanem a stadionok elektronikus beléptető rendszerei mellett. Egy részét meg a KKM (Külgazdasági és Külügyminisztérium) árulja, vagy épp elajándékozza.

P.s.: Arra is érdemes emlékezni, hogy az állami kórházellátó feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet, mint a külügy.

*Tompos Márton mellett még Almási Kecskés Gusztáv (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Beleznay Zsuzsa (Jobbik) és Oláh Lajos (DK) indul az előválasztáson.

*

Az összesen több mint 300 milliárd forintot is meghaladó magyar lélegeztetőgép beszer- zés számos különleges tétele közül a legfeltűnőbb éppen az volt, amelyik a legnagyobb mennyiségről szólt. Annak ellenére, hogy a magyar kormány végig azzal kérkedett, hogy milyen jó kapcsolatokat ápol Kínával, és ennek köszönhetően tudott vásárolni a korona- vírus elleni küzdelemhez szükséges eszközöket a legnehezebb időkben, 6 258 darab kínai lélegeztetőt nem közvetlenül Kínából vett, hanem egy maláj közvetítőn keresztül. (HVG)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7616655472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása