A mi Erzsébetvárosunk

Hitel [118.]

Nálunk mit néztek ki maguknak?

2021. május 01. - amier

Zambia a 10 milliárd dolláros kínai hitel terhe alatt becsődölt. Most államosítja a rézbányáit, hogy a kínai állam kezére adja azokat. Kína ugyancsak hitellel "segített" Srí Lankának kikötőt bővíteni. Srí Lanka nem tudta törleszteni a hitelt, ezért Kína 99 évre megkapta az ország legnagyobb kikötőjét. Aztán még számolgattak egy kicsit, most már úgy látják, hogy 198 évre jár nekik a kikötő.

orban_peking1.jpg

Montenegrónak a kínai Eximbank adott 944 millió dollár hitelt autópálya építésére. 40 km-t építettek meg felerészt kínai munkásokkal, és az ország nem tud törleszteni. Ezért a kínaiak valószínűleg Bar kikötőjét viszik. Görögországban Pireusz (Athén kikötője) már az övék.

Mi eddig két kínai hitelt vettünk fel: a belgrádi vasútra és a Fudan egyetemre — utóbbit nem felerészben, de teljesen kínai munkások építik (Kínából hozott!!! anyagokból). Ezenkívül felvettünk egy gigahitelt az oroszoktól Paksra és még egy jelentőset tavaly nyáron a felhatalmazási törvénnyel lehetővé tett osztogatásokra.

Múlt héten Orbán Viktor azzal utasította vissza az EU-ban nekünk ítélt és nagyon ked- vezményes kölcsönt, hogy nem akarja az országot eladósítani. A-ha. Annak a rendkívül kedvezményes kölcsönnek az ún. jogállamisági mechanizmusok erősítése lett volna a feltétele. A kínai kölcsönök feltételeit nem ismerjük.

Ilyen nálunk a világ, és közben egyik stádium a másik után.

Magyarországnak nincs se rézbányája, se kikötője. Vajon mit néztek ki maguknak?

Fügedi Ubul

*

Bejegyzés a Facebook-ról: Azt olvasom, hogy az olyan típusú hitelszerződések, mint amilyeneket a kínaiakkal kötöttünk (lásd még: Montenegro) gyakorlatilag csak a kínaiaknak kedvező feltételeket tartalmaznak, ezek egyike, hogy a hitelszerződés gyakorlatilag azonnal felmondható, ha az illető kormány a Kínai Népköztársaság egyéb érdekeltségeinek vagy BÁRMILYEN politikájának próbál nehézséget állítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2016519638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása