A mi Erzsébetvárosunk

Egy rosszkedvű emlék [54.]

2020. október 09. - amier

Nézegetve a Rottenbiller utcai bontásnak műholdtérképét, szembeötlött ez a felirat, ott balra legfelül: Budapest Fasori Református Kollégium. Pár másodpercbe telt, míg leesett, ez a Janikovszky Iskola egykori épülete. A bezárt Janikovszkyé. A kerület egykorvolt, egyik legjobb és legfelkapottabb iskolájáé.

janik_epulet1.jpg

Azé az iskoláé, amelyet a gyerekek, szülők, tanárok és mindenki tiltakozása ellenére 2011-ben a Vattamány Zsolt vezette testület előbb tanulóhiányra hivatkozva bezáratta, majd a korábban sokszáz millióból teljesen felújított, de így már „szabaddá vált” épületet – a jó Semjénnel karöltve – átjátszotta az egyháznak.

janik8.jpg

Emlékezzünk csak: az iskola Janikovszky Éva halála után 2003 őszén vette fel az elhunyt író, költő nevét, majd 2006-ban átadásra került a 690 millió Ft-ból a pincétől a padlásig felújított iskola. A Janikovszky a körzet legfelkapottabb iskolája volt, drámapedagógiai és ökoprogramja nagy népszerűségnek örvendett, így minden évben jelentős túljelentke- zéssel indultak az első évfolyamok.

A 2010-es önkormányzati választáson győztes fideszes vezetés 2011-ben jogutód nélkül megszüntette. A döntést április végén tudatták a 450 fős iskola vezetésével és diákjaival, éppen azután, hogy befejeződött a következő tanévre szóló felvételi időszak. A kerület vezetése a csökkenő gyereklétszámmal magyarázta a döntést, a szülők inkább politikai indíttatásúnak tartották a polgármester határozatát, és tüntetéssel tiltakoztak az iskola bezárása ellen. Persze mindhiába.

janik4.jpg

Mindezek (meg a többi) ellenére a 2019-es választási vereség után mezei képviselőként „továbbszolgáló” Vattamány Zsoltnak – rögtön az alakuló ülésen – polgármesteri előter- jesztésre (meghívó 9. pontja) a törvény szerinti végleges kielégítésen túl pluszba még háromhavi prémium-illetményt is megszavazott az új testület, ill. a volt polgármester meg is vásárolhatta az általa addig használt, már úgy megszokott gépkocsit.

És megint csak felötlik bennem a kérdés: miért is? Meg tudja végre már mondani valaki? Mert erre a többek által, többször is feltett kérdésre 2019 ősze óta valahogy még mindig nem érkezett válasz. Sem az előterjesztőtől, sem mástól.

Válasz helyett csak ez a rosszkedvű emlék van. Meg a felirat a térképen. Legfelül, balra.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8216234008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása