A mi Erzsébetvárosunk

Bontás a Rottenbiller utcában I. [45.]

2020. szeptember 11. - amier

A Rottenbiller utca 31. sz. alatt bontják a régi Központi Általános Tejcsarnok udvari épületeit. (Vöröstéglás irodaépület mögötti udvar hosszan nyúlik hátra, egészen a Ligetváros területéig).

Magát a házat 1886/87-ben Wellisch Gyula és Sándor építette kétemeletesre, majd 1901-ben Eggenberger Sylbert tervei alapján átépítették. Egykor ez volt a Budapesti Központi Általános Tejcsarnok R.T. központi telepe; ide érkezett a cég által a főváros környékéről összegyűjtött tej, itt kezelték és palackozták.

rotten31_bont2.jpg

Fotó: Erzsébetváros az otthonunk / Facebook

Az udvaron joghurtüzem, vaj- és túrókészítő részleg működött, de volt itt kannagyár, raktár, istálló és autójavító műhely is. A széles kocsibehajtásos épület udvarából előbb stráfszekerekkel, majd a 1930-as évek után tejesautókkal hordták szét kannákban meg fémrekeszekbe tett palackokban a tejet a főváros boltjaiba.

Aztán ennek vége lett. Az udvari épületekben a közelmúltig műhely, parkoló illetve ilyen-olyan üzlet működött. Ezeket bontották most le, a helyük meg minden bizonnyal beépítésre kerül. Arról, hogy ki vagy milyen cég kapott bontási (és gondolom építési) engedélyt, még nem találtam semmit.

rotten31_2015-1.jpg

rotten31_2015-2.jpg

Képek, még 2015-ből

A Rottenbiller utcai épület most még áll. Kíváncsi vagyok, hogy mi és mennyi marad meg végül belőle. De reménykedjünk. Állítólag a remény hal meg utoljára...

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4316198448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dimmerkobold 2021.01.08. 16:32:22

most jártam arra, csodálkoztam is milyen szép régi iparépületek maradtak még itt. Tetszik a blog.
süti beállítások módosítása