A mi Erzsébetvárosunk

A forgalomcsillapításról II. [36.]

2020. augusztus 15. - amier

Majdnem egy hete lépett életbe kísérleti jelleggel Belső-Erzsébetvárosban az új forgalmi rend – elegánsabb nevén: forgalomcsillapítási mintaprojekt. Az előző posztban a környék lakóinak (akik isten bizony mindannyian boldogok lesznek) véleményét osztottuk meg a nagyérdeművel. Most a Klauzáliáról Erzsébetváros az otthonunk fb-oldal véleményét, észrevételeit és egyik fotóját tennénk fel ide; beszámoló következik az 5. napról. (Megj.: Érdemes a Klauzálián az összes képet megnézni, igen tanulságosak. És mindegyikhez van egy-egy rövid ismertető, azok is sok tanulsággal szolgálnak, szolgálhatnának...)

forgalom3.jpg

  1. Ha épp nincs dugó, akkor a sofőrök rágyorsítanak minden előttük álló méterre. Ezt ma délután 5 óra körül magam is tapasztaltam a Kis Diófa, Dob, és Holló utcában. A Dobban határozottabban gyorsabban mennek az autók, ha tehetik, mint korábban. A 30 km/óra sebességkorlátozást el lehet felejteni, a saroktól gyorsuló autók közül jó páran bőven túllépik a fékezés megkezdése előtt. Így totál életveszély az is, ha épp nincs dugó, és nem az álló, vagy araszoló autók között kell átmenni egyik oldalról a másikra. Gondolom, a következő lépés a 8. kerületi Bérkocsis utcából már megismert kereszteződés közepén fekvő forgalom lassító szigetek lesznek, vagy a Dob utcai sulinál lévő szintemelés, esetleg fekvőrendőrök, és/vagy további parkolóhelyek elvételével a forgalom lassító konténerek.
  2. Az első napok tapasztalatai után úgy oldották meg a Dobból jobbra, illetve balra kanyarodást a Hollóba, hogy letettek egy-egy konténert, ezzel „segítve” az autósoknak a megfelelő kanyarodási ív megtalálását. Ezekkel egyrészt ismét parkolóhelyeket vettek el, másrészt meg az autósok gokart pályán érezhetik magukat, mert a jobbra kanyarodás előtt balra kell húzni a kormányt, a balra kanyarodás előtt meg jobbra, különben nekimennek a konténernek. Tisztára „vidám park” lett a Dob-Holló sarok…
  3. A forgalomcsillapítás keretei között még mindig senkinek nem jutott eszébe a gyalogosközlekedés biztonságossá tétele a döntéshozók közül, mivel egyetlen gyalogátkelőhelyet sem hoztak létre. Ennek az a következménye, hogy mindenki arra megy, amerre lát és tud az autók között. Ez a jobbkezes kereszteződéseknél különösen veszélyes.
  4. Ahogy forgalomcsillapítás előtt, úgy ma is mindenki ment, ahogy tudott. Autós, bringás, gyalogos. Az autósok korrigálták a tévedéseiket. Bringások és gyalogosok minden irányból minden irányba. Tehát ebből a szempontból semmilyen változás nem hozott eddig a forgalomcsillapítás.
  5. A szállító autók egy része korábban is ott és úgy állt meg, ahogy tudott, ez ma is így van, ebből a szempontból sincs változás eddig.
  6. Sem közterest, sem rendőrt nem láttam 14.30-18 óra között.
  7. Magánvéleményem a tapasztaltak alapján, ez így nem szolgálja sem a lakók, sem az autósok érdekét.

Ennyit mára. További kellemes, forgalomcsillapított hétvégét mindenkinek.

***

Az ideiglenes forgalmi rendet kísérleti jelleggel vezették be, egyelőre csak 3 hónapig, azaz október 31-ig tart majd. A kerület polgármestere szerint az intézkedések célja egy tisztább és élhetőbb városrész kialakítása. „Ennek a három hónapnak a végén mindenki boldog lesz, hogy elkezdtük” – mondta, belelátva a jövőbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5516165216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása