A mi Erzsébetvárosunk

Törvény vs. kormányrendelet [14.]

2020. június 08. - amier

Olvasom, hogy mától a vendéglátóhelyeknek mégsem kell fizetniük közterület-használati díjat a kipakolt teraszokért. A kormányhivatal ugyanis egyértelművé tette, hogy nem a törvény, hanem a kormányrendelet álláspontja a mérvadó; miszerint az önkormányzatok szeptember 1-ig nem fizettethetik meg a közterület-használati díjat a vállalkozókkal.

korut_terasz1.jpg

  • a koronavírus-veszélyhelyzet miatt hozott kormányrendelet szerint a közterületen lévő helyeknek az önkormányzat köteles szeptember elejéig elengedni a közterület-használati díjat.
  • a nemzeti vagyonról szóló törvény kifejezetten tiltja, hogy az utcákat, tereket ingyen használatba adja az önkormányzat, azaz jogszabály tiltja, hogy az önkormányzat lemondjon a törzsvagyonába tartozó vagyonelemről, pl. a közterület-használati díjról.

Ma tehát a kerületben megváltoztatják a meglévő rendeletet. Én meg elgondolkodok azon, hogy milyen is az, hogy egy sima kormányrendelettel minden további nélkül felül lehet írni a törvényt. Bármelyiket. De szép is ez!

***

Eszébe sincs leszállni az önkormányzatok nyakáról a kormánynak: tartósan, 2024-ig terveznek sarcolni. Hosszú távú terve a kormánynak az önkormányzatokat csapolni, legalábbis a kormány 2024-ig szóló költségvetési kitekintése alapján, mely még péntek este került fel a parlament honlapjára, és amelyet a Portfolio vett észre.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7915754970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2020.06.09. 22:23:51

Lehet-é jogállamnak nevezni az országot, ahol a hatalom saját alkotmányát (jelen esetben valami Alaptörvényét) le se sz@rja.
Illetve dehogynem.
Tesz rá nagy ívben.

"Bevezetés az alkotmányjogba; Az Alaptörvény és Magyarország alkotmányos intézményei
Trócsányi László, Schanda Balázs (2014)" - nem gondolom, hogy Soros-bérencek lettek volna mikor közös művüket megfogalmazták.

"A jogszabályok hierarchikus viszonyát ma az Alaptörvény határozza meg, vagyis megállapítja, hogy melyik jogszabály nem lehet ellentétes más jogszabá­lyokkal. A hierarchia csúcsán természetesen az Alaptörvény áll, vele más jogszabály nem állhat ellentétben. [Alaptörvény T) cikk (3) bekezdés]
Az Alaptörvény szerint:
− a Kormány rendelete törvénnyel nem lehet ellentétes [15. cikk (4)]
− a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete törvénnyel nem lehet ellentétes [41. cikk (4)]
− a Kormány tagjának rendelete törvénnyel, kormányrendelettel és a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendeletével nem lehet ellentétes [18. cikk (3)]
− az önálló szabályzó szerv vezetőjének rendelete törvénnyel, kormányrendelettel, miniszterelnöki rendelettel, miniszteri rendelettel és a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendeletével nem lehet ellentétes [23. cikk (4)]
− az önkormányzati rendelet más jogszabállyal nem lehet ellentétes [32. cikk (3)]"
regi.tankonyvtar.hu/.../2011_0001.../ch04s04.html
Szerkesztés vagy törlés

Ajánlom még:
"R) cikk
(1) Az Alaptörvény Magyarország jogrendszerének alapja.

(2) Az Alaptörvény és a jogszabályok mindenkire kötelezőek."

"T) cikk
(1) * Általánosan kötelező magatartási szabályt az Alaptörvény és az Alaptörvényben megjelölt, jogalkotó hatáskörrel rendelkező szerv által megalkotott, a hivatalos lapban kihirdetett jogszabály állapíthat meg. Sarkalatos törvény eltérően is megállapíthatja az önkormányzati rendelet és a különleges jogrendben alkotott jogszabályok kihirdetésének szabályait. *

(2) Jogszabály a törvény, a kormányrendelet, a miniszterelnöki rendelet, a miniszteri rendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete, az önálló szabályozó szerv vezetőjének rendelete és az önkormányzati rendelet. Jogszabály továbbá a Honvédelmi Tanács rendkívüli állapot idején és a köztársasági elnök szükségállapot idején kiadott rendelete.

(3) Jogszabály nem lehet ellentétes az Alaptörvénnyel."

Oszt lehet elmélkedni.
süti beállítások módosítása