A mi Erzsébetvárosunk

983. Két ember

2020. január 10. - amier

Ily korban élünk mi e földön (Borsi Vera) 

Szerdán a csepeli polgármester meghívására Tarlós István volt főpolgármester, Budapest legeslegújabb díszpolgára Wass Albert-mellszobrot avatott Csepelen. A Radnóti Miklósról elnevezett  művelődési ház parkjában.

radnoti_wass1.jpg

Két ember. (Radnóti Miklós és gróf szentegyedi és cegei Wass Albert, a képeken). Az egyik – csodálatos versek költője. Bár semmit sem követett el, üldözték, megkínozták, meggyilkolták zsidó származása miatt. 35 éves volt. A másik - tehetségtelen, frázispufogtató, irodalmon kívüli betűvető. Háborús bűnös, ölt és öletett. Az általa ájulásig csodált Führer bukását érezve elmenekült – egy darabig Németországban húzta meg magát, majd – beteg feleségét hátrahagyva - Amerikáig futott. Hosszú élete alatt ontotta a fércműveket, és aktív szerepet játszott az amerikai nyilas emigrációban. 90 évesen öngyilkos lett. Áldozat és gyilkos. Költő és dilettáns. (…) Közös téren osztoznak az emlékek. A szellem nagy, közös éjszakájában. (via Konok Péter)

Mert ily korban élünk mi e földön.

***

Még több Wass Albert a Nemzeti Alaptantervben. Még hangsúlyosabban jelenik meg a NER irodalmi ikonja, az antiszemita nézeteket valló író. Wass Albertnek eddig hozzávető- leg 230 helyen állítottak emléket szobor vagy dombormű formájában. A NAT módosításai 2020 szeptemberétől lépnek érvénybe.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5115402616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása