A mi Erzsébetvárosunk

923. Szabad elgondolkodni

2019. július 15. - amier

Olvasom a Népszaván, hogy Niedermüller Péter, a kijelölt ellenzéki polgármesterjelölt a „bulinegyed” és az Airbnb-zők megregulázásával készül a VII. kerület bevételére. És hogy megválasztása esetén megvizsgálná, hogy minden terasznak van-e engedélye a kései nyitvatartásra. És (de?) szerinte „egy valós problémát nem lehet egyoldalú döntésekkel, tiltásokkal feloldani.” Tegnap délután aztán az Új7 2019 csoport fb-oldalán Sipos Anna is megosztotta a negyeddel és a kerülettel kapcsolatos javaslatait. Ezek azok:

bulinegyed4_1.jpg

Bulinegyed ügyben az alábbi javaslat fogalmazódott meg bennem, kíváncsi vagyok a meglátásaitokra. Valahogy így:

  1. Az új képviselő testület azonnal vonja vissza a 9/2013-as rendelet 2. mellékletét, azaz kivétel nélkül – alapesetben – "A kerületben található vendéglátást folytató üzletek 24.00 óra és 06.00 óra között nem tarthatnak nyitva."
  2. Azok a vendéglátóhelyek, amelyek ennél hosszabb nyitvatartást szeretnének folytatni, egyénileg, meghatározott időre (pl. 1 év) szóló engedélyt igényelhet- nek, és kaphatnak a(z új, nem korrupt) jegyzőtől, kizárólag abban az esetben, ha nem pusztán megígérik, hanem meg is valósították már az alábbi feltételeket:
    1. műszakilag pontosan körülírt zaj és rezgés elleni szigeteléssel látták el a szórakozó/ vendéglátóhelyet
    2. megoldották, hogy a vendégek ne a vendéglátóhely előtt dohányozzanak, hanem bent adtak erre megoldást
    3. a rendszeres ellenőrzés megállapította, és lakossági bejelentés hiánya is tanúsította, hogy az engedélyezett időn kívül külső terasz nem üzemel, a szabályokat betartják, a zajszint az előírt alatt maradt, az előttük lévő közterületet takarítják, karbantartják.
  3. A meghatározott időre (pl. 1 évre) kiadott engedély a megállapított szabályok (lakosság által kihívott hatósági jegyzőkönyv alapján bizonyított) megsértése esetén év közben is visszavonható.
  4. Indulásnak ennyi. Persze rengeteg finomítás lehetne. Úgy látom, hogy ezzel a szemlélettel a komoly, beruházni is kész vendéglátóhelyek megtarthatnák az ügyfélkörüket, és a lakók érdekei is érvényesülnek. Valószínűleg jelentősen csökkenne a kocsmák száma anélkül, hogy a teljes "biznisznek" le kellene húznia a rolót.

Ha ragaszkodunk ehhez a megoldáshoz, akkor a polgármesterjelöltek gyáva, határozatlan, megalkuvó, vagy éppen korrupt hozzáállása rögtön lelepleződik, amennyiben ezt nem vállalják fel. Szerintem.

(Megj.: A bejegyzés eredeti helyén feltétlenül érdemes elolvasni a hozzászólásokat is. Nem minden tanulság nélkül valók...)

Na kéremszépen, ennyit mára. Szabad elgondolkodni a fentieken. Őszig.

BBP

***

Ezt meg csak úgy, ha már ilyen szorgosak lettek valamiért az utóbbi időben a rendőrök: Érdekes eredményt hozott az éjszakai razzia a bulinegyedben. Összesen több mint százan, a készenléti rendőrség munkatársai, vámosok, az idegenrendészet és az erzsébetvárosi rendészet járőrei lepték el a VI. és a VII. kerület frekventált részeit. (Megj.: aha, érdekes. Így is lehet mondani. De ha az utcán ordítozó, italozó, rajcsúrozó népekkel is kezdenének valamit, az még érdekesebb lenne…)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5714948076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZBR 2019.07.17. 09:20:36

Nem tudom, hogy kik a lányok a képen, de a két fakabáttal együtt a kompozíció számomra lenyűgöző alkotás. Egyszerűen nem tudom levenni róla a szememet! Van benne kontraszt, fény, vidámság, lepusztultság, szomorúság, slendriánul, félvállról vett kötelességtudat... És úgy még vagy száz dolog :)
süti beállítások módosítása