A mi Erzsébetvárosunk

867. Lakások üresen

2019. január 27. - amier

Ha valaki esetleg még nem olvasta volna: pár napja írta meg a 24.hu, hogy 2018. végén majdnem négyezer önkormányzati bérlakás állt üresen Budapesten. A lap tavaly fordult közérdekű adatigényléssel Budapest 23 kerületéhez, illetve a fővárosi önkormányzathoz a bérlakásállományuk adatait kikérve. Az adatok összesítése után kiderült, hogy a fővárosi bérlakások csaknem tíz százaléka – 3909 lakás – nincs bérbe adva, üresen áll.

kisdio12-5.jpg

Az adatok szerint a legjobban a XIII. kerület gazdálkodik a lakásaival, a több mint hatezer bérlakás (ez egyébként a legmagasabb szám a kerületek között) mindegyikét hasznosít- ják. A helyzet Józsefvárosban a legrosszabb; 4417 önkormányzati lakásból 889 áll üresen.

A kerületünkről a következőket írják:

Magas az üresen álló lakások száma (…) a VII. kerületben, ahol összesen 525 lakást nem hasznosítanak, ám fontos megjegyezni, hogy Erzsébetváros az elmúlt években növelni tudta az önkormányzati lakások számát, így már összesen 5586 ingatlannal rendelkezik.

Az üresen álló bérlakások száma azért is említésre méltó, mert a kormány tavaly betiltotta a hajléktalanságot, azaz tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodni, vagyis az utcán élni. Márpedig a legtöbb kutatás szerint azzal lehetne hosszú távon megoldani a hajléktalanság kérdését, ha szállók helyett olcsón fenntartható lakásokat és munkát kapnának.

A lap emlékeztet arra is, hogy miközben ennyi lakás áll üresen a fővárosban, az országban lakhatási válság van, ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a magyar háztartások mintegy harmada küzd a magas lakhatási költségek miatt anyagi gondokkal. Azaz, kifejezetten indokolt lenne, hogy jóval több szociális alapú bérlakás legyen.

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

P.s.: Az üres önkormányzati lakásokról még 2016-ban írt Csurgó Dénes Indexen – érde- mes ismét elolvasni.

***

A fővárosi önkormányzatnak 2011-ben még 2130 lakása volt, mára 1244-re csökkent ez a szám, ráadásul a lakások közül 250 üresen áll. Valami azért történik, a Fővárosi Közgyűlés néhány napja döntött arról, hogy húsz Józsefvárosban lévő, de fővárosi tulajdonú lakást lakható állapotba hoznak, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9114591798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása