A mi Erzsébetvárosunk

857. Fent a királyi várban

2018. december 28. - amier

És akkor így az év végére itt van egy jó hír meg egy csudálatos fotó, csak hogy boldogan és elégedetten zárjuk ezt az évet is. A jó hír, hogy a miniszterelnök úr januárban beköltö- zik a budai várban található, közpénzen – csak a dolgozószobája négymilliárdba került – vett új rezidenciájába, amely így néz. És így néz le Orbán Viktor a nemsokára használatba veendő rezidencia erkélyéről az alant elterülő városra.

orban_a_varban.jpg

A kép a leghagyományosabb ikonográfiai elemre épül, amely a fotó főhősének glorifikálódott erejét és hatalmát hivatott közvetíteni, vizualizálni. Fent, magaslati ponton, városról lévén szó, vagyis egy erkélyen (balkonon), ameddig a szem ellát, mindenki fölé emelkedve, a főhős fentről, „fenti lakóként”, ég és föld között lebegve, transzcendens és immanens küldetésének tudatában, s mintegy azt kifejezve tekint lefelé, az „alul lakókra”, a lentiekre. (via Gábor György)

Megjegyzem, Horthy is szerette ezt a kilátást – vagy a lenézést – a „bűnös városra”, Or- bánnak miért ne lenne jó, hát nem? De. Rákosi – akinek szintén voltak fura hajlamai, lásd.: személyi kultusz – ugyan 1952-ben túl nagy luxusnak tartotta, hogy a budai várba költöz- zön, de hát mit értett ő ehhez...

"A Vár épülete egy nagyhatalomnak, nem akármilyennek, egy monarchiá- nak volt a reprezentatív épülete. A császár és király meg akarta mutatni a népnek a gazdagságát. Speciális céljai voltak vele a monarchiának" – mondta Rákosi elvtárs Gerő elvtársnak és a többieknek 1952 áprilisában, amikor az ország prominensei értekezlet keretében tárgyaltak a budai vár felújításáról és Rákosi Mátyás esetleges várba költözéséről.

Szerencsére ezek a kultuszos, kicsinyes idők elmúltak, ma már semmi se drága, csak a mi ragyogó csillagunk végre jól érezze magát. Ott fent, a kib@szott királyi várban.

P.s.: Hajnalban kezdték el bontani Nagy Imre szobrát a Vértanúk terén. Sötétben vitték el, helyére az egykor a Horthyék által felavatott, az 1918-19-es vörösterror áldozataira em- lékező Nemzeti Vértanúk Emlékművének másolata kerül majd. A szobor áthelyezése ellen korábban Nagy Imre unokája Jánosi Katalin, valamint Nagy Imre Társaság is tiltakozott. Mint látható, hiába.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7214519274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása