A mi Erzsébetvárosunk

846. Hostel nyílik, jókora

2018. november 25. - amier

Egy 400 fős hostel nyílik a bulinegyedben – adta hírül a napokban a Portfolio. Eszerint a Dob utca sarkán álló, Csengery utca 11. szám alatti épületben 108 szobát alakítanak ki, 412 férőhellyel mely elsősorban alacsonyabb árfekvésű szállást kereső turistáknak nyújthat szálláslehetőséget. A jókora házat pedig a bulituristáknak szentelik.

Nos, nem az a baj, hogy turisták, fiatalok és régebb óta fiatalok látogatnak Budapestre, Erzsébetvárosba, hanem az, hogy jelentős részük azért jön ide, mert lakóhelyükön, a saját országukban nem engedik meg a minden határt nélkülöző féktelen őrjöngést. Még az sem volna baj, ha zárt ablakok, ajtók és falak között buliznak. A nagyon nagy baj az, hogy a féktelen bulizásnak a következményeit azoknak kell elviselni, akik itt laknak.

Reggelenként szemetes, hányásfoltos, levizelt, ürüléktől bűzlő utcára lépnek ki az itt lakók munkába menet. Manapság már nem a kutyatartás jelenti a kihívást; a hajnalig tartó zene, utcai ordítozás, garázdaság, autórongálás mindennapossá vált.

A kerület a magasságos államtól nem kap segítséget, nem is érdeke látszólag, hiszen a turizmus bevételét az államkassza nyeli el. Erzsébetváros még annyi plusz bevételt sem kap, amiből a közterületek takarításának többlet kiadását fedezné, fedezhetné. A "buli- negyed” üzleti hozadéka a turistaszállás biztosítása. Itt a Csengery és Dob utcák sarkán álló épület tulajdonosi körét úgy tűnik, a legkevésbé sem érdekli, hogy a szomszéd épület amúgy egy iskola. És már a jövő évben várható az átadás.

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

P.s.: Az idegenforgalmi adó pedig nem az önkormányzathoz kerül. Az állam jelenleg az önkormányzatoknak a lakosság létszáma alapján biztosítja központilag a forrásokat, feladatokhoz címkézve. Felosztó-kirovó rendszer. Van közvetlen bevételi lehetősége egy önkormányzatnak, amit az önkormányzatok többsége nem rak pluszba a helyi lakosság nyakába. Egyetlen, az önkormányzatokhoz közvetlenül érkező adónem a vendégéjszakák után befizetett adó. Persze ez is akkor fizetődik be, ha a szállást igénybe vevő hivatalosan bejelentett szálláshelyen lakik. Ez Erzsébetvárosban 80 millió forint körüli pénz per év mindössze.

***

Az 1896-ban Felföldi Dániel építette háromemeletes szecessziós lakóház a Dob utca (Dob u. 83.) sarkán, a régi VII. kerületi elöljáróság épülete volt. Képe az 1910-es évek stílusát idézi: vagy átépített ház, vagy később épült, mint ahogy azt a Fővárosi Tervtárban található dokumentumok állítják. Az 1890-es években ezen a helyen, az akkori Rákosárok utcában működött – lehet, hogy már ebben az épületben – a Giergl-kártyagyár.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2214392266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása