A mi Erzsébetvárosunk

838. Erik, a rabbi fia

2018. november 01. - amier

Tegnap volt kilencvenkét éve, hogy Halloween napján örökre eltűnt a szemünk elől minden idők legnagyobb szabaduló-, és a modern kor egyik legnagyobb előadóművésze, Harry Houdini. Weisz Erik néven látta meg a napvilágot 1874. március 24-én a Csengery utcában (Rákosárok út 1. szám alatt, ma Csengery utca 26.). Négy évvel később Houdiniék kivándoroltak Amerikába, innen indult a világhír felé a kártyák, bilincsek, lakatok királya. 

houdini3.jpg

Munkásságának elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán.

Apja Mayer Sámuel Weiss (1829–1892) rabbi, jogtanácsos; édesanyja Steiner Cecília (1841–1913) volt. A család 1878. július 3-án érkezett meg Amerikába. Wisconsin államban, Appleton városban telepedtek le és Houdini itt nőtt fel. Későbbi interjúiban Houdini ezt a várost nevezte szülőhelyének, azt állítva, hogy 1874. április 6-án született Appletonban. Valódi és hivatalos születési adatai csak 1972-ben, a „The Houdini Birth Research Committee's Report” alapján válhattak ismertté a világ közvéleménye számára. A többit tessék elolvasni a Wikipédián

A világhírű illuzionista 52 éves korában hunyt el Detroitban. George Bernard Shaw szerint a három legtöbbet emlegetett név a világon: Jézus, Sherlock Holmes és Houdini.

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2714338713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása