A mi Erzsébetvárosunk

784. Múltba túrva: Mikola

2018. május 23. - amier

Egy kis kitérő a jelenből a múltba: olvasom az újságban, hogy Mikola István, az első Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere – aki legutóbb külügyi államtitkárként tengette életét – nagyköveti poszton folytatja politikai pályafutását. A nemzet egykori orvosa a következő években Ausztráliában öregbíti majd tovább hazánk jó hírét, ő lesz az új ausztrál nagykövet Canberrában.

mikola.jpg

Eddig a hír; de nem tehetek róla, ahogy valahol bármilyen összefüggésben szóba kerül a kifinomult ízlésű és modorú Mikola doktor, nekem a ténykedéséről fennmaradt számos szórakoztató történet közül mindig az alábbi ugrik be, még kórház-főigazgatói korából:

Egy ízben például elszaporodtak a kórházban a macskák, és Mikola (az általa odahozott) gazdasági igazgatóra bízta a helyzet kezelését. A gazdasági főnök cselekedett: felfogadott három idősebb egyént, akik néhány nap leforgása alatt lerendezték az ügyet (méreg, nyakkitekerés, egyebek). "Elintéztük a macskákat" – jelentette a gazdasági igazgató Mikolának. Ez mit jelent, kér- dezte a főigazgató. A gazdaságis vázolta, hogy ez mit jelent. Mikola éktelen haragra gerjedt, és kiabálni kezdett, hogy zengett belé az épületszárny: "Egy ügyet nem lehet csak úgy elintézni, nekem koncepció kell, érti? Kon-cep-ci-ó!"

(Magyar Narancs / Bundula István 2001/43.)
Megj.: emlékeim szerint én ezt a szép és igen jellemző történetet anno a 168 óra hasábjain olvastam, de ott már nem találtam…

A fiatalabbak kedvéért pár szó a jövőbeli ausztráliai nagykövetről: Mikola – Gógl bukása után – az első Orbán-kormány második egészségügyi minisztere volt, előtte meg – 1990 és 1995 között – a fővárosi önkormányzat felügyelete alá tartozó Szent László Kórház főigaz- gatójaként fejtette ki áldásos tevékenységét. 2001-ben a miniszteri kinevezés elfogadásá- nak feltételéül szabta, hogy az egészségbiztosítás felügyeletét helyezzék át az Egészségügyi Minisztériumhoz (ekkor még volt ilyen). De ő volt az is, aki öt évvel később, 2006-ban bejelentette a Fidesz ú.n. kórházmentő programját, melynek a volt egészségügyi miniszter szerint az volt a célja, hogy megakadályozzák a kórházak eladását, és a fizetős egészségügy bevezetését Magyarországon. "Nem engedjük kiárusítani az egészségügyi közvagyont" – mondta akkor Mikola.

De volt egy másik, ennél is szebb mondata, a 2006-os Fidesz kongresszuson hangzott el:

Ha négy évre nyerni tudnánk, és (...) utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden eldőlne ebben az országban.

Na kérem szépen, tartalmas életét megkoronázva most ez a jóember megy Canberrába. Hazánk, öregbítés, jó hírnév meg ilyenek. Szép, nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6913994996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása