A mi Erzsébetvárosunk

Nefelejcs utca 9.

2017. április 23. - amier

Egyemeletes eklektikus lakóház a Garay utca (Garay u. 30.) és a Nefelejcs utca sarkán. 1890-ben Schlosser János építész számára épült. Tervezőjéről és építőjéről ugyan nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, de elképzelhető, hogy maga Schlosser volt a tervező.

nefi9-1.jpg

nefi9-4.jpg

Vakolt falfelületek, az emeleten szemöldökdíszes ablakok, fej- és kagyló-díszítések, ez utóbbi a kétszárnyú faragott kapun is megjelenik. Homlokzatán – a lecsapott sarkon –díszes, „hasas” korláttal ellátott erkély, felette szintén emberfejes díszítmény.

nefi9-3.jpg

A sarokhelységben működött az Elektra mozi, 1914-ben Pollák Arnold mozijaként említik. Az első világháború közepére megszűnt, majd 1918-ban már újra működött, akkor May Rezső mozijaként. 1921-ben, a mozirevízió során 267 fős befogadóképességű moziként még engedélyt kapott további üzemelésre, de egy évvel később már a megszűnt mozik között tartották nyilván.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr312446889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása