A mi Erzsébetvárosunk

Nefelejcs utca 53

2017. április 22. - amier

Sklenszky (Sklensky) Ferenc építész/építőmester megbízásából 1891-ben épült három- emeletes – mára már lecsupaszított homlokzatú – eklektikus lakóház a Dembinszky utca (Dembinszky u. 24.) sarkán. Tervezőjéről és építőjéről ugyan nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, elképzelhető hogy ő maga tervezte és kivitelezte a házat, melynek Nefelejcs utcai falán Teszársz Károly emléktáblája* található. Érdemes még megjegyezni, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1891 és 1893 között kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

nefi53-1.jpg

nefi53-2.jpg

*Teszársz Károly (1855-1916) vasöntő, szociáldemokrata vezető, a Vas- és Fémmunkások Szövetsége elnökének domborműves, fehér márvány emléktáblája egykori lakhelyének falán látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4412446049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása