A mi Erzsébetvárosunk

Vörösmarty utca 14.

2016. október 26. - amier

A Jósika utca (Jósika u. 7.) sarkán álló, 1899-ben épült háromemeletes eklektikus lakóház Schütz Rezső műépítész saját tervezése és beruházása. Stílusa bemutatja a századforduló Budapestjének átmeneti ízlését: historizáló jegyei mellett már felfedezhető rajta a bécsi szecesszió enyhe hatása is. (Ördög- és Pán-fejek, gyümölcsös girlandok, a kapu felett bagoly, a nőalakok és a lovagi sisakkal díszített ablakszemöldökök.)

vorosmarty14-1.jpg

vorosmarty14-2.jpg

Mindez mára már nagyrészt az enyészeté, vedlő, málló homlokzat, homlokzatdíszítésének, oromdíszeinek, eredeti kapujának és kapubejárójának jelenleg csak romjai láthatók...

vorosmarty14-5.jpg

vorosmarty14-3.jpg

vorosmarty14-4.jpg

Pedig tisztes, rendben tartott úriház volt egykoron: lakói között főképp kereskedők és iparosok voltak, akik mellett a házban működött a Magyar Királyi Államépítészeti Hivatal Közúti kerületi felügyelősége is, Baranyay Gyula műszaki tanácsos vezetésével. A földszin- ten a mai lakások helyett a korabeli szokásnak megfelelően üzlethelyiségeket alakítottak ki: ezekben dolgozott Weber Antal borbély, Szalai István korcsmáros, Salamon Nándor szabó, valamint Grosz Izrael, Skorepa József és Stern Adolf kőnyomda-üzlettulajdonosok.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7011839445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása