A mi Erzsébetvárosunk

Rákóczi út 64.

2016. október 26. - amier

1879-ben Schmidt Adolf gyár- és földbirtokos megbízásából Koch Henrik tervezte és Pucher József építette – eredetileg kétemeletes – eklektikus lakóház a Hársfa utca (Hársfa u. 1.) sarkán. 1896-ban az új tulajdonos, Freiberger Sámuel harmadik emeletet építtetett a házra Örömy József építőmesterrel. Azt még érdemes megjegyezni, hogy a Fővárosi Köz- munkák Tanácsa 1879/80-ban kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

rakoci64-1.jpg

rakoci64-2.jpg

1906 őszén Narten György, aki egyébként sátormozis volt, itt egy zárthelyi vetítőhelyen ténykedett rövid ideig. Későbbi adat szerint Wágner Károly mozija volt itt, az 1910-es címjegyzék szerint Magyar Mozgószínpad néven üzemeltette. További adat nincs róla.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1411840183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása