A mi Erzsébetvárosunk

Damjanich utca 47.

2016. szeptember 23. - amier

1899-ben Bruck Manó fuvarozási vállalkozó és neje megbízásából épült háromemeletes eklektikus lakóház, tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a ház a korszak tipikus pesti bérházainál jobb minőségben épült, a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1898 és 1902 között kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta.

dami47-1.jpg

Függőlegesen osztott, erkélyekkel tagolt homlokzat, középtengelyben nyíló, íves záródású faragott fakapu. Mögötte lodzsás, árkádos udvar, az árkádsor ívmezőiben címerpajzs, szobor- és füzérdíszítés látható.

dami47-2.jpg

dami47-3.jpg

A telken 1872-ben már állt egy Ruhdorfer Rudolf építette, Tollmar Mátyás tulajdonában lévő, viszonylag nagyméretű földszintes lakóház. Örökösei 1897-ben adták el az ingatlant.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7411738485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása