A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 53.

2016. június 09. - amier

Ezt és a szomszédos telket 1887-ben vásárolta meg Freund Vilmos és felesége, Basch Irma. Freund 1887. április 29-én kérvényezte saját tervei szerint két négyemeletes ház építését, majd 1887-től kezdve néhány év alatt felépült az egész, körúti homlokzat, azaz mindkét tömb. Ez a Király utca (Király u. 63/65.) sarkán álló impozáns bérház 1895/98-ban épült, a kivitelező – csakúgy, mint szomszédjánál – itt is Holub József volt. Az épület Király utca felőli sarka lemetszett, és az elsőtől a harmadik emeletig zárterkély hangsúlyozza.

erzsi53-1.jpg

1899-ben az itt nyílt meg Budapesti Látványosság (majd Grand Café Király) gazdái azonban nem voltak túl sikeresek: harminc év alatt volt jónéhány névváltás és tucatnyi tulajdonos. Aztán a Király kávéházat a húszas években ismét fényűzően átépíti és Cercle des Étrangers-nak, "Külföldiek társaskörének" nevezi el a Boross Gábor.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr538794306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása