A mi Erzsébetvárosunk

Damjanich utca 39.

2016. június 04. - amier

Déry Attila építészettörténész a kerület épületeiről írt monográfiája szerint 1900 körül épült ez a 4 emeletes eklektikus lakóház a Murányi utca (Murányi u. 63.) sarkán. Homlok- zatán zárterkély-tömbök, a második emeleti ablakok felett nagyméretű fejdíszítmények és szemöldök-párkányzat, a legfelső szint ablakainál pedig oroszlánfej-díszítés látható. Tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár.

dami39-2.jpg

dami39-1.jpg

dami39-3.jpg

Az épület falán – a bejárattól balra – Örkény István (1912-1979) író 2012-ben felavatott emléktáblája látható, aki ebben a házban született. Idézet: „A legtöbb, amit az egyik ember a másiknak adhat, az a szolidaritás. Az egész emberi etikám erre a szóra épül, és ez a kulcsszava az én írói munkásságomnak.”

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr378777224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása