A mi Erzsébetvárosunk

539. Múltidéző - István út (2)

2016. május 17. - amier

És akkor most következzék az egykori Landler Jenő utcai (ma István út) séta folytatása, csak most az utca túlfeléből. Az április végén feltett kép mellett találtam ugyanis ezt a mai képet a Nefelejcs utca sarkáról, persze ezt sem a mából, hanem még 1955-ből. Rajta pedig az akkor még egyemeletes lakóház látható. Földszintjén – csakúgy, mint manapság – már akkor is végig üzletek sorakoztak, úgymint a Vendéglátóipari vállalat 782. sz. falatozója, borozója, de ezt a környékbeliek csak „Elek” néven emlegették, isten tudja miért, talán a csapos miatt, de ez most már örök titok marad.

istvan_nefi1957.jpg

landler_nefi1955.jpg

Nefelejcs és Landler Jenő utca sarok 1955 körül, Fortepan

Mellette egy rövidárú bolt, majd a Közért édességboltja és végül egy papír-írószer bolt állt akkoriban. A kép balszélen – a másik sarkon – az egykori Bethlen mozi látható, az italbolt előtt pedig söröshordók állnak szépen feltornyozva a járdán, az utca meg macskaköves persze. Mára a borozó helyén már évek óta a Bécsi Szelet vendéglő fogadja a vendégeket.

istvan_nefi-2.jpg

istvan_nefi-3.jpg

Az István út 8. szám alatti sarokház különben 1890 körül épült, mint a régi képen is látható egyemeletes formában, eklektikus homlokzattal. A felső két emeletet valamikor az 1960-as években építették a házra, és eléggé el nem ítélhető módon ekkor csupaszították le a ház eredeti homlokzatát, ekkor fosztották meg díszeitől.

Most röviden ennyi volt mára, innen folytatjuk majd.

BBP

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr268726596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása