A mi Erzsébetvárosunk

534. Nem csak az Uberről

2016. május 01. - amier

Olvashattuk, hogy a taxisok követelésére a kormány lép: büntetőpontok, birság, eltiltás, jogosítvány bevonás, rendszámlevétel, sőt: „felhatalmazást kapnak a szakhatóságok arra, hogy a bírság ellenére ismételten engedély nélkül végzett diszpécsertevékenységet korlá- tozza, s ennek érdekében a nem megfelelő szolgáltatást biztosító vagy azt népszerűsítő elektronikus adatokat ideiglenesen hozzáférhetetlenné tegye. A honlapok, alkalmazások blokkolása 365 napra szólhat.”

uber_taxi1.jpg

Ebben az eljárásban az utóbbi hat évben semmi új nincs. Ha a Fidesz kormány bármilyen problémával találkozik, akkor eltilt, büntet. Álmukban sem jön elő az ösztönzés, a megelő- zés, a tevékenységet pozitív szabályozása, mint valódi eredményre vezető megoldás.

Az élet bármely területén találkozhatunk példákkal. A gyerekek óvodába járásának elmulasztásáért a szülőket büntetik, pedig lehetne támogatással ösztönözni a rászorulók- nál. Mi van, ha a gyereknek tönkrement a cipője és azért kell otthon maradnia? Mi van, ha a szülőnek nincs pénze a közlekedésre? Egy kábítószert kipróbálót rögtön lecsuknak, pedig a megelőzésnek sok formája ismert, volt, mindegyiket megszüntették. A napokban olvastam, hogy egy fiatalt elkaptak pogácsa lopásán. A 130 forintos kár miatt most előzetesben várja az ítéletet. A börtönök tele vannak ilyen csekély bűnért bűnhődőkkel.

Az Uber eset még annyival tűnik ki a többiből, hogy az ókonzervatív világnézet mellé társul az informatika utálata, a hozzá nem értés. „A Google az index.hu megkeresésére elmondta: általában az irányelveiket sértő alkalmazásokat szokták eltávolítani. Az Uber viszont a szabályzat minden pontjának megfelel – nyilván ezért is működhet zavartalanul.”

Akkor meg jöhetnek a nagy példák, a kínai, orosz és más diktatúrák internet cenzúrázási, tűzfal építési „megoldásai”.

Mindennek két következménye biztosan lesz: nem oldódnak meg az alapkérdések, illetve a teljesen lebutított betanított munkán kívül semmire sem leszünk alkalmasak. Aki másként gondolja, veszi a táskáját és útlevelét

Gergely József

***

Ma különben a munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepe is volt, de a városligeti MSZP bulin elmaradt a Karácsony. A családi majálison az előzetesen meghírdetett program szerint beszédet mondott Tóbiás József, az MSZP elnöke és Kunhalmi Ágnes budapesti elnök. Karácsony Gergely, Zugló polgármestere – az előzetes beharangozó ellenére – mégsem szólalt fel...

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr218678004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása