A mi Erzsébetvárosunk

Síp utca 15.

2016. április 25. - amier

A telken először Pokorny János erdőmester építkezett, miután 1838-ban megvette azt az U-alaprajzú földszintes házat, melyet Pollack Ágost tervezett. 1855-ben szintén Pollack tervei alapján egy emeletet építtetett a házra és az udvari szárnyakat is meghosszabbítot- ták a telek végéig. 1881-ben Pokorny örökösei eladták az épületet Hay Bernát földbirtokos- nak, kinek halála után 1894-ben Reich József középiskolai tanár lett az új tulajdonos.

sip15-1.jpg

sip15-4.jpg

Ezt követően dr. Csécsy-Nagy Miklós református lelkész vette meg a házat, aki Fogl Emil tervei szerint 1905-ben a második emeletet is felhúzatta az épületre és egy hátsó szárnnyal körbezáratta az udvart. Ennek az átépítésnek köszönhetően kapott neobarokk stílust az épület, de a földszinten meghagyták az eredeti klasszicista tagolást. A kovácsoltvas kapura ekkor került ki az építtető monogramja, a „CSNM”.

sip15-3.jpg

sip15-2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr938660942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása