A mi Erzsébetvárosunk

Rákóczi út 14.

2016. március 05. - amier

A Dohány utcáig (Dohány u. 11.) áthúzódó telken először egy földszintes ház állt, amelyet 1834-ben építtetett Tribler Ferenc kereskedő Kasselik Ferenc terve alapján. Az ingatlan 1847-ben kapott emeletet Glasz József szíjgyártó megrendelésének köszönhetően, Zofahl Lóránt terve szerint. Miután a házat megvette Ortner Sámuel (Samu) rőföskereskedő 1867-ben kétemeletesre bővítette Pucher József tervei szerint.

rakoczi14-1.jpg

Ortner Sámuel 1907-es halálával a házat lánya, Ortner Gizella, dr. Erdélyi Lajos ügyvéd, hírlapíró felesége örökölte meg, aki az épületet azért bontatta le, hogy a telken 1912-re felépíttesse hatemeletes lakóházát. A késői szecesszió-premodern stílusjegyeiket felvonultató épületet Löffler (Samu) Sándor és Löffler Béla tervezte, a kivitelezést pedig Erdélyi Gábor és Társa végezte el. (A Löffler testvérek 1906-tól dolgoztak együtt.)

rakoczi14-2.jpg

rakoczi14-3.jpg

Homlokzatát műkő-díszítés tagolja, a legfelső emelet későbbi átalakítás, de az eredeti attikafalat őrző díszítőszobrok eredetiek, rabicolt gipszből készítette el Maróti Géza szobrász. Ezeket 2009-ben restaurálták, helyreállított állapotukban elkendőzik az átalakított szint sivárságát.

***

Löffler Béla (1880-valamikor 1935 után) építész. A budapesti Felső Építőipariskolát végezte el. 1897 és 1899 között Spiegel Frigyes mellett dolgozott. Hosszú időn keresztül volt a Lajta Iroda munkatársa. Beutazta egész Európát. 1906-ban bátyjával, Sándorral önálló irodát nyitott. Sok budapesti bérházat terveztek a Lajta Irodában kialakított elveket és részletképzési gyakorlatot követve. Löffler Béla Spiegel Frigyesnél kezdett bútorterve- zéssel foglalkozni – ezt később is folytatta. A háború után Gyöngyösön tervezett több családi házat. Az 1923-as, antwerpeni zsinagóga tervezésére kiírt nemzetközi pályázaton tervét megvették, majd 1925-ben megnyerte a jeruzsálemi nemzeti színház pályázatát. Palesztinába utazott tervének megvalósítására. Később Alexandriában volt tervezőirodája.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr298447328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása