A mi Erzsébetvárosunk

Lövölde tér 7.

2016. február 26. - amier

1890 körül épült háromemeletes eklektikus bérház a Király utca (Király u. 105.) és a Lövölde tér sarkán, tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. Az viszont tudható, hogy korábban a telken (akkori cím: Königsgasse 536) egy 1843-ban Hochfeld (Hohlfeld) Ignác megrendelésére Hild József építette lakóház állt, majd ennek lebontása után egy 1872-ben Schusbeck Pál építette kétemeletes bérház. Elképzelhető, hogy ennek felhasználásával épült a ma is itt álló lakóház.

lovolde7-1.jpg

lovolde7-2.jpg

A bejárattól balra Makuszi Dezső emléktáblája látható. Makuszi a ház házmestere volt a II. világháború alatt, aki dr. George Katz édesanyját a nyilasok és nácik elől bújtatta. Akit részletesebben érdekel, hogy miért is került a ház falára az emléktábla, íme:„Ez dr. George Katz magyar származású külföldi állampolgár kezdeményezésére jött létre. Az volt a kívánsága, hogy a felajánlott összeg nagyobb hányadát erzsébetvárosi szegény gyerekek élelmezésére fordítsák, de ugyanakkor feltételként szabta olyan foglalkozások szervezését is, amelyek segítséget nyújtanak a tanulásukban. Ennek érdekében az Alapítvány megkereste az erzsébetvárosi általános iskolák igazgatóit és gyermekvédelmi felelőseit. Segítségükkel évekig több tucat hátrányos helyzetű kisiskolás napi háromszori étkezését fizette elő. Tanórán kívüli foglalkozások megszervezését is vállalta, amelyek elsősorban az Erzsébetvárosi Közösségi Házban zajlottak le. Ez a későbbi években kibővült egyéni és kiscsoportos korrepetálásokkal. Nyaranta a Klauzál téri ún. kulcsos programokkal (az elnevezés olyan dolgozó szülők gyerekeit jelenti, akik lakáskulccsal a nyakukban, felügyelet nélkül bolyonganak az utcán) gyermeksegélyezéssel, tehetségtámogatással és - kutatással. Az említett adományozás terhére került sor Makuszi Dezső, egykori házmester emlékére a Lövölde tér 7. számú lakóház falán emelt tábla avatására, aki hosszú hetekig sikeresen bujtatta George Katz édesanyját 1944 őszén.” (Forrás: http://www.7civilszovetseg.hu/images/konyv2/kozos.pdf)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr918420210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása