A mi Erzsébetvárosunk

Peterdy utca 30.

2016. február 22. - amier

1897-ben Vukovári Albertné sz. Gruber Róza kívánságára (ő több házat is építtetett a környéken ebben az időszakban) épült 3 emeletes eklektikus lakóház.Tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, annyi azonban tudható, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa (FKT) 1898-ban kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

peterdy30-2.jpg

A földszinten és az első emeleten kváderezett falazat látható, a felső két szinten téglaberakásos homlokzat, a második emeleti ablakok felett fej-díszítéssel. A félköríves földszinti ablakok és a kapubejáró felett szintén – ám más jellegű – női fejdíszítés látható. A kapu fából készült és  kagylószerű faragás található rajta.

peterdy30-3.jpg

peterdy30-4.jpg

peterdy30-1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr438411294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása