A mi Erzsébetvárosunk

Murányi utca 44.

2016. február 18. - amier

Valaha szebb napokat látott, 1896-ban épült 3 emeletes, eklektikus bérház. Az építtető Waligura József és neje volt: a megrendelésükre készült tervek a magánépítési albizott- ságon 1895. október 7-én kaptak zöld utat, majd küldték át azt a Fővárosi Közmunkák Tanácsának, hogy bólintson rá. Tervezőjéről és építőjéről azonban nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár.

muranyi44-1.jpg

muranyi44-2.jpg

Ikerablakokkal tagolt homlokzat, íves záródású kapubejáró, benne eredeti fakapu ková- csoltvas ráccsal. Az első emeleti ablakok felett váltakozva egyenes és íves timpanonnal képzett szemöldökpárkányzat, oroszlánfej- és címerdíszítés, köténydíszük balluszteres. A homlokzat sajnos már lepusztult, vakolathiányos, a belső homlokzatok állapota azonos az utcaiéval.

muranyi44-3.jpg

(A pontosításért és a kiegészítésekért köszönet Vincze Miklósnak.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr148400168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincze Miklós [grofjardanhazy] · http://24.hu/author/vinczem/ 2020.04.10. 13:13:45

Az építtető nem csak valószínűleg volt Waligura József, hanem ténylegesen is: a megrendelésükre készült tervek a magánépítési albizottság 1895. október 7-én kaptak zöld utat, majd küldték át azt a Fővárosi Közmunkák Tanácsának, hogy bólintson rá.

Az építés kezdete épp ezért jó eséllyel 1896.
süti beállítások módosítása