A mi Erzsébetvárosunk

Erzsébet körút 13.

2015. szeptember 26. - amier

Három utcára – Dohány utca, Osvát utca és Erzsébet körút – néző telken előbb 1867-ben Basch Fülöp és Wodianer Albert építtették fel Knabe Ignác építőmesterrel új, földszintes lakóházukat. A ház nem volt hosszú életű, 1890-ben lebontották, hogy helyén 1892-ben felépülhessen a ma is itt álló, Holub József tervezte és építette – eredetileg talán 4 eme- letes – eklektikus sarokház.

erzsi13-2_1.jpg

erzsi13-3.jpg

erzsi13-4_1.jpg

Az első emeleti ablakok díszes keretezésűek és balluszteres korlátszerű kiképzést kaptak. Földszintjén működött a Híradó (majd Horizont) mozi.

erzsi13-5.jpg

Itt, a Dohány utca és a Nagykörút sarkán állt valamikor Kittner Mihály vendéglője. Amikor a Kittner-étterem az 1930-as években végleg lehúzta a redőnyöket, jelentkezett a Magyar Filmiroda Rt. és kibérelte a helyiségeket, amelyeket 1938-ban Münnich Aladár tervei alapján nagy költséggel átépíttetett és megnyílt az első budapesti Híradó-filmszínház. A Híradó mozi kialakítására szellemes megoldást talált Münnich Aladár, az építész. A homlokzatból pillérsor mögé visszaugratott, legömbölyített épületsarok képezi a bejáratot, s rejti magába az előcsarnokot.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr477839458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása