A mi Erzsébetvárosunk

432. Múltidéző - Wesselényi utca 27. és 29.

2015. július 25. - amier

Emlékszik még valaki arra, hogy a Klauzál és a Nyár utca között egykoron nem a mai Kéthly Anna tér, hanem két 1880 körül épült, eléggé lepattant ház állt? Bár egyik sem volt a világ csodája, de több mint száz éve álltak ott, s részei voltak a Wesselényi utca képének. Mögöttük meg egy jókora Bauhaus-stílű ház, pár üres telek, elhanyagolt grund húzódott.

wess29-1.jpg

wess2729-1.jpg

Aztán olyan 2000 körül elkezdődött a Wesselényi utca-Nyár utca-Klauzál utca által határolt terület több telkén az akkoriban sokat vitatott – teljes leánykori nevén Greenpoint 7 Elisabeth Center – irodaház építése. (Az eredeti tervek szerint a tér alá háromszintes mélygarázs is épült volna, de aztán az valahogy nem épült.)

wess2729-2.jpg

wess2729-3.jpg

Előbb a Wesselényi utca 29. sz. alatti házat bontották le, majd jó egy évvel később a 27. szám is sorra került. Közben a már említett hatvanéves Bauhaus-lakóház – hogy, hogy nem – megroggyant az építkezés folyamán, így aztán muszáj lett azt is megvenni és lebontani, a helyét meg beépíteni. Végül 2004-re elkészült az irodaház, majd kicsit később a Kéthly Anna park is. No, mi már csak ezeket ismerjük.

wess27-1.jpg

wess27-2.jpg

De lássuk csak, mit is írt a Népszabiban minderről még 2002 nyarán N. Kósa Judit: "A nyolcvanas évek közepén, amikor a Budapesti Városszépítő Egyesület tagjai felmérték a Belső-Erzsébetváros épületeit, Bodó Imre nemcsak azt jegyezte le róluk, hogy „a művészi díszítés különösebb igénye nélkül” építették föl őket eleink, hanem pusztulásukra is kitért. Elvásott ereszekről, a falon végighúzott vezetékerdőről, pótolatlan színes üvegekről szólt a történet. Az ingatlankezelő nemtörődömségét a szerző a következőkkel magyarázta: „gondot állítólag azért nem fordítanak erre – és a környék többi házára –, mivel lassan szanálásra kerülnek. Ezt már mintegy 25 éve (!) várják a lakók”. Vagy tán még régebben.

wess27-3.jpg

wess27-4.jpg

A Nyár, a Wesselényi és a Klauzál utca közötti telkek házaira a nagy felújítások idején sem került sor. Maradt a lerobbant ikerépület, mögötte meg a világítótoronyként ágaskodó, negyvenes évekbeli bérház. Körülöttük csupa grund. Ha eltűnik a Wesselényi utca 27. és a 29., megnyílik a tér. Akkortól farkasszemet néz majd egymással az 1924-ből való Klauzál utca 21. a maga magyaros tetődíszeivel és az 1909-es keltezésű, szecessziós Nyár utca 22., amelyen még ma is ott a hajdani tulajdonos táblája. „Professor dr. Kopits Jenő orthopae- diai intézete” – szól a felirat.

A két házat eddig elválasztotta egymástól a vakolatkagylókkal és konvektornyílásokkal szabdalt homlokzatú ikertömb. Most, hogy bontják, egyetlen titka is megfejtetlen maradt. Vajon túlélték-e a háborút, akik azokban az elfalazott fülkékben rejtőztek, amelyeket a felszabadulás után találtak lakásaikban az új beköltözők?”

BBP

***

Az irodaház 2002/2003-ban Ausch János tervei alapján épült, kezdetben Greenpointnak, később Elisabeth centernek nevezték az alkotói, a környéken viszont csak úgy ismerik, hogy "az a baromi nagy". A tervezőnek sikerült egy nagyon sima és teljesen érdektelen épületet létrehozni, homlokzatai minden oldalról azonos képet mutatnak, talán egyetlen pozitívum, hogy jól hasznosítja a sarkokat. Előtte a tér névadójának, Kéthly Annának 2006-ban felavatott fejszobra látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr547654484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FeSa13 2017.03.21. 20:40:57

Ilyen új betontömbök között ki szeretne lakni?
Köszönjük Hunvald György!

barabasJ 2017.03.21. 20:52:14

Azért a Kéthly Anna tér nem olyan rossz a lepukkant házak helyén. Szerintem.
süti beállítások módosítása