A mi Erzsébetvárosunk

Rottenbiller utca 20/22.

2015. június 30. - amier

A volt Katolikus Legényegylet Tanoncinternátusának telkén áll a valamikori, 1985 körül épült KISZ Központi Művészegyüttes modern épülete. Itt többek között a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány és a Rajkó Zenekar működött. Egy közfaláttöréssel összekötötték a szomszédos, 1883-ban épített Rottenbiller utca 16/18. szám alatti menhely épületével, ahol a Rajkó Zenekar Kollégiuma volt található.

rotten2022-1.jpg

A telken eredetileg a Katolikus Legényegylet megrendelésére 1883/84-ben Pálóczy Antal tervezte és Knotz Sándor építette egyemeletes, hosszú főhomlokzatán szentszoborral díszített egyleti székház állt. Itt működött a Magyarországi Legényegyesületek Országos Szövetsége, ötven főnek tudtak tiszta és olcsó szállást biztosítani, akik itt tanultak köny- velést, szakmai ismereteket, a becsvágyóbbak felléphettek a színjátszókörben. Később az egylet épületében valódi színház is létesült, 1912-ben Sziklai Kornél Kis Színháza működött a Rottenbiller utca 22. alatt, amelynek neve a Tanácsköztársaság idején Népszínpadra változott. Egy újabb rendszerváltással később, 1947-ben Galamb Sándor nyitott a házban "keresztény programú" színházat, majd végül 1970-ben itt kezdte meg működését a Huszonötödik Színház is. A székházat ismeretlen időpontban bontották le.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr817584410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása