A mi Erzsébetvárosunk

Nefelejcs utca 21.

2015. június 26. - amier

1885 körül épült kétemeletes eklektikus bérház, homlokzatán fríz-, az ablakok körül oszlopdíszítéssel. Tervezőjéről és építőjéről nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár. Ami bizonyos: az 1889. évi budapesti házjegyzék szerint a ház – csakúgy, mint a környéken több épület – Ocker Menyhért (később pedig örökösei) tulajdonában volt.

nefi21-2.jpg

Ocker Menyhért (1826-1889), kertész. 1846-ban jött Poroszországból Magyarországra, a Grassalkovich és Ráday kastélykertészetben dolgozott. 1851-ben önállósította magát, s az Angol Királynő Szálloda épületében Ocker et Comp. cégjegyzéssel megnyitotta virág- és magkereskedését, majd 1865-ben faiskolát is létesített. Végrendeletében az Országos Magyar Kertészeti Egyesületnek 1500 Ft-os alapítványt (Ocker-alapítvány) tett, melynek kamataiból a legkiválóbb virág- és konyhakertészeket jutalmazták.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr167538254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása