A mi Erzsébetvárosunk

Alsóerdősor utca 3.

2015. június 23. - amier

1898-ban Dósa Ferenc földbírtokos és testvére megrendelésére épült 3 emeletes eklek- tikus lakóház a Munkás utca (Munkás u. 1.) sarkán. Tervezőjéről és építőjéről ugyan nem őriz adatot a Fővárosi Levéltár, de annyi tudható, hogy a Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1898-ban kiadott hivatalos jelentése a kiválóbb fővárosi építkezések közé sorolta a házat.

aerdo3-3.jpg

2012-ben szépen felújított, téglaberakásos homlokzat, az első emeleti ablakok felett fej-, címer- és kagylódíszítéssel. Az első és harmadik emeleti ablakok balluszteres korlátszerű kiképzést kaptak. A csapott sarkon falfülke és nagyméretű kagylódísz látható.

aerdo3-4.jpg

A saroktelken korábban előbb Strommayer József kőfaragómester 1866-ban Limburszky Józseffel építtetett háza és kőfaragóműhelye állt, ezt 1870-ben Pán Józseffel kibővíttette.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr347270147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása