A mi Erzsébetvárosunk

419. Kinek az érdeke?

2015. június 19. - amier

02.jpgFelbosszantott a tegnapi Népszabadság. Nagyon. Szemelgetés a lap tegnapi gazdasági híreiből… Az egyik hír arról szól, hogy Garancsi István – aki Orbán Viktor régi jó barátja – cégén keresztül milliárdokat kaszált a gázimportból. Most Garancsi megvette azt a hirdető céget, amelyik az út menti lámpaoszlopokra rakott régebben plakátot. A céget megviselte a 4 évvel ezelőtti eltiltás. Most törvénymódosítással törlik a tiltást.

Milliárdos üzlet lesz.

A másik hírnek Andy Vajna a főszereplője. Ő a filmügyi kormánybiztos, sokmilliárdos alap teljhatalmú ura. A hírek szerint bájos felesége segíti a döntésekben. Amikor egyik napról a másikra – nemzetbiztonsági okokból – betiltották a szerencsejátékokat, az újraosztásnál a két jogosult egyike, a megbízható Andy Vajna lett. Mivel csak néhány kaszinó nyílhatott, nincs konkurencia, dőlnek a milliárdok. Ráadásként kapott igen jelentős adókedvezményt is, nehogy sokat kelljen fizetnie a kaszinók sokmilliárdos nyeresége után. Most – újabb törvény segítségével – megkapja az online fogadást is.

vajna1.jpg

Homlokon csókolta a szerencsejáték (Reviczky Zsolt / Népszabadság)

A harmadik hír a dohány nagykereskedelem átrendezéséről szól. Törvény szerint csak az állam által meghatározott szereplők lehetnek a jövőben dohány nagykereskedők. A jelenlegi öt cégből kettő összefogott és beadott egy 600 milliós ajánlatot. Amíg a többiek várták a pályázat kiírását, a két főhős megkapta 600 millióért a nagykereskedelmi jogot. Minden dohánygyár csak rajtuk keresztül adhat és minden trafikos csak rajtuk keresztül vehet. Ez is milliárdos bombaüzlet. Nehogy megrendítse a kasszájukat a 600 millió befizetése, idén csak 10 (tíz) milliót kell befizetniük. Jövőre 100 millió a befizetendő, majd 2021-ig évente 100 millióval növekszik a koncessziós díj. Onnan kell évente 600 milliót fizetni.

Ha lennének oknyomozó újságírók, tisztázhatnának néhány kérdést:

  • a konkrét cégeket helyzetbe hozó törvények kiötlői és elfogadói ezt szerelemből teszik vagy nekik is jut valami?
  • a cégtulajdonosok könnyes szemmel mondanak köszönetet Orbánnak és társainak vagy van valami kézzelfoghatóbb köszönet is?
  • kiderült, hogy Andy Vajna nem lett (nemzetbiztonsági szempontból) átvilágítva, mielőtt kormánybiztos lett, talán azóta sem pótolták. Amikor a kaszinók koncessziós jogát megkapta, ki – melyik erre hivatott szerv – ellenőrizte? Ha nem volt ilyen ellenőrzés, ki vállalt érte felelősséget? Vagy csak a döntéshozó felelős?

Néhány ember talán tudna segíteni az újságíróknak: Orbán, Lázár, Rogán, Mészáros, de ők a nyilvánosság előtt elég szűkszavúak. Mármint a tényeket illetően.

Gergely József

UPDATE: De jó, hogy ez csak ma jelent meg! Deutsch Tamás a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke - Egészen a tisztújító ülésig. Igaz, annak időpontja nem ismert. (444.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr127557550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása