A mi Erzsébetvárosunk

Cserhát utca 4.

2015. május 29. - amier

Az 1896-ban Friedmann Adolf számára épült, közelmúltban felújított homlokzatú háromemeletes eklektikus lakóház. A legfelső emeleten festett tagozatok, a földszinten faunfej-díszítés. Több adatot nem őriz a Fővárosi Levéltár. Jó lenne tudni valamit erről a faliképről, de eddig még semmit nem sikerült róla találni…

cserhat4-1.jpg

cserhat4-2.jpg

cserhat4-3.jpg

Az építtető, a „nagy mulatókirály” Friedmann Adolf (1857–1919) volt, aki a városligeti Ős-Budavár üzemeltetőjeként híresült el, illetve az ő pénzéből épült fel a Parisiana Mulató és Orfeum is, amely ma Új Színház néven üzemel a Paulay Ede utca 35. szám alatt.

A szakálla színéről „vörös Friedmann” ragadványnevű Adolf fiatalon nagy vagyont szer- zett. Letelepedett Párizsban, ám spekulációs szelleme Amerikába hajtotta. Nagy árverési csarnokot létesített. Kezdetben virágzott az üzlet, de Friedmann elszámította magát, s vagyona elúszott, és visszatért Európába. Amerikából hazajőve, ószeresként próbált lábra állni. A századvégi Ecserin, a királyi Operával szemközti ócskapiacon, a Hajós utca 7-ben színházi frakköltönyöket árult, föltehetően más használt ruhák mellett majd üzemeltetésre átvette Az Ős-Budavár mulatónegyedet. A török hódoltság városligeti díszletére nem fizetett rá, öt év alatt (1896-1901) meggazdagodott belőle.1905-ben Friedmann az Állatkert Részvénytársaságtól további három évre kibérelte az Ős-Budavár területét. Évi bérleti díjként kifizette a 34 000 koronát. Mindeközben Friedmann állandóan vesz és elad. És terjeszkedik háztulajdonosként is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr937451364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

liget · http://ujjealigetben.blog.hu 2015.09.30. 09:24:56

Friedmann nem az alapítója az Ős-Budavárnak, hanem az üzletvezetője - tehát az üzemeltetés vezetője volt.

amier 2015.10.04. 00:15:04

Köszi, javitjuk... :)
süti beállítások módosítása