A mi Erzsébetvárosunk

405. Konzultációs totó

2015. május 20. - amier

07.jpg"Potyogtasd el a nápolyi-morzsát,
Rajzolj pöcsöt a plakátnak!” (Kispál és a Borz - Tingli-tangli)

Jó reggelt, jó szurkolást! Ma egy szolid szakmai elemzéssel kezdjük a napot (öreg barátom kicsi fia írta, én meg felteszem, de erről ő nem tehet), szóval itt van ez a rövid, 5 pontba szedett elemzés a fészbukról. Tessék, vigyék!

***

Nagyon vártam és megkaptam: megjött a nemzeti konzultációs totó nekem is. Hát én ennyire durva kis írást még nem olvastam az idén. Szociológus és bölcsészhallgatóknak kötelező, sőt Earl Babbie számára is le kellene fordítani, hogy a kutatásmódszertan 325. kiadásában lecserélhesse az ELRETTENTŐ példákat. Egyszerűen zseniálisan szar és csaló kérdőív, amely elköveti a sugalmazás összes, a szakirodalomban ismert iskolapéldáját.

nemzeti_konz1.jpg

  1. Rögtön itt a jó öreg narratív csalás, vagyis a kérdések sorrendjének oly módon történő meghatározása, hogy az egyszeri állampolgár egyenesen konkludáljon arrafelé, hogy a bevándorlók miatt vannak a terrorcselekmények, miattuk szar a biztosítási és egészségügyi rendszer, stb.
  2. Aztán itt a jó öreg preszuppozíciós csalás, vagyis minden kérdést egy – önmagában valószínű – állítással kezdünk, melynek folyománya egy sugalmazott kérdés. Így a sugalmazott kérdésre akkor is pozitív választ adunk, ha az elején megfogalmazott állítás egyébként eszünkbe se jutott volna a konkrét kérdés kapcsán.
  3. Persze nem feledkeztünk meg barátunkról a konjunkciós csalásról sem, amikor egyenként igaz tagmondatokat hamisan egymással összefüggőként állítunk.
  4. S végül itt van – minden egyes kérdésnél – a véleménykonstrukció csalása, vagyis amikor mindnyájunkat negatívan érintő – de az adott kérdéshez abszolút nem releváns – felvezetések után bedobjuk az eldöntendő kérdéseket.
  5. A bónusz persze a hamis dilemma csalása (válaszlehetőségek: igen – inkább igen – nem), hiszen nem tervezünk úgy kérdőívet – kivéve ha csalók vagyunk – hogy a választási lehetőségek 66 százaléka az általunk elvárt hipotézist támogatja, és csak 33 százaléka falszifikálja, mert így a bizonytalanok vagy a kérdést egyáltalán nem értők kétharmad eséllyel támogatni fogják a sugalmazott véleményt.

Úgyhogy jogosan jár reá a gigante pénis, és megy vissza a feladónak.

***

Ennyi. Valakinek van még kérdése?

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr57474786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása