A mi Erzsébetvárosunk

Holló utca 4.

2015. április 02. - amier

A kétemeletes klasszicista ház Hild József tervei alapján épült 1835-ben, Türsch Károly pesti kereskedő megrendelésére, aki1868-ban Schusbeck Pál tervei szerint kibővítette. Az ingatlant 1869-ben vásárolta meg, és építette át a Pesti Izraelita Hitközség Árvaügyi Bizottsága, hogy az épület egy részében a Zsidó Fiúárvaházat rendezhessenek be. Az íves lépcsőházi tér földszinti burkolatában hatágú csillag berakás, Dávid csillag látható.

hollo4-1.jpg

hollo4-2.jpg

Az árvaház néhány lakást – a költségeik fedezésére – kiadott albérletbe, így például ebben a házban lakott Goldziher Ignác (1850-1921) világhírű orientalista tudós, és Kohn Sámuel (1841-1920) a Pesti Izraelita Hitközség főrabbija, történelemtudós. Erről emléktábla tudósít a ház falán.

hollo4-3.jpg

Kohn Sámuel (1841-1920) - Baján született, atyai és anyai nagyapja egyaránt rabbi volt, s ez a családi tradíció a zsidó tudományok felé irányította érdeklődését. Tudásvágya a szülő- városában, Kismartonban és a Pápán látogatott jesivák (héber hittudományi iskolák) után Boroszlóba vezette. A boroszlói szemináriumnak 8 éven át volt növendéke, 1865-ben doktorrá avatták. A következő évben meghívták a pesti izraelita hitközség rabbijának. Kohn Sámuel az 1866-ban elnyert lelkészi állását több mint félévszázadig töltötte be.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr927292625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása