A mi Erzsébetvárosunk

Bajza utca 2.

2015. március 31. - amier

1935 körül Keresztessy Ödön megrendelésére Jakobik Gyula tervei alapján épült 6 emeletes modern lakóház a Damjanich utca (Damjanich u. 20.) és a Bajza utca sarkán. Homlokzatán szobordíszítés látható, amely Szentgyörgyi Darabos János műve.

bajza2-2.jpg

Hosszú ideig a városi mocsok borította, míg 2008-ban a házat hőszigeteléssel burkolták és frissen festették. A szobrot letisztították és (valószínűleg) fehérre festették.

bajza2-1.jpg

Egykor a századforduló első évtizedében, báró Kohner Adolf szecessziós stílusban épült, mára már lebontott – Kármán és Ullmann építészpáros tervei szerint 1899-ben épült – palotája állt itt, melyben Rubens, Velázquez, Goya és Delacroix művei mellett Monet, Toulouse-Lautrec, Manet, Pissarro, Gauguin, Cézanne, Renoir és Van Gogh festményeiben gyönyörködhetett a meghívott vendég. A gyűjtemény építésének virágkora körülbelül egy évtizedig, 1904-től a világháború kitöréséig tartott. Ebben az időszakban Kohner egyike volt az európai műpiac kiemelkedő vásárlóinak. Érdeklődési körének centrumában a francia impresszionisták álltak, de erős anyag reprezentálta a stílus XIX. századi előzményeit, valamint a posztimpresszionista művészek tevékenységét is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1007325134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása