A mi Erzsébetvárosunk

369. Historia est magistra vitae*

2015. március 04. - amier

02.jpgSzergej Mironovics Kirov sokáig Sztálin hű támogatója volt, de 1934-re egyetlen esélyes ellenjelöltjévé vált. Ennek jeleként amikor a párt kong- resszusán a Központi Bizottság tagjait jelölték, Kirov kapta a legkevesebb ellenszavazatot, mindössze hármat — Sztálin 292-t. A párt leningrádi főtitkáraként a nagy ínség idején megnyittatta a katonai raktárakat — az ehhez hasonló intézkedései miatt Sztálin populistának tartotta.

Még az év december 1-én Kirovot lelőtte Leonyid Nyikolajev, aki könnyedén átjutott a Szmolnij őrségén. Sztálin mély sajnálattal kijelentette, hogy a merénylet egy nagy összeesküvés része — ezért letartóztatták és kivégezték a börtön után jelentéktelen pozíciókban tengődő Kamenyevet, Zinovjevet és a párt további 14 korábbi vezetőjét. (Ma már jóformán mindenki úgy gondolja, hogy Kirovot Sztálin ölette meg.)

nyemcov1.jpg

Putyin elnök leghatározottabb bírálója (mondhatni, egyetlen esélyes ellenfele) Borisz Jefimovics Nyemcov, az Igazak Ereje Párt vezetője volt. 1997-ben miniszterelnök-helyettes lett. Populista volt — olyannyira, hogy ezidőtájt ő vezette az oroszországi politikusok népszerűségi listáját. Jelcin nyilvánosan kijelentette, hogy Nyemcovot tekinti utódának, de ő az 1998-as államcsőd után lemondott, és új politikai erő(k) szervezésébe kezdett.

2015. február 27-én, a Kreml közelében, egy hídon lőtte egy (ugyan, honnan odatévedt) hókotró fedezékéből merénylője. Vlagyimir Putyin mély részvétét fejezte ki a meggyilkolt politikus hozzátartozóinak. Egyúttal leszögezte, hogy Nyemcov megölése minden bizony- nyal bérgyilkosság és "kizárólag provokatív jellegű” volt. Utasította az orosz nyomozó bizottság, a belügyminisztérium és a szövetségi biztonsági szolgálat vezetőit, hogy hozzanak létre külön csoportot Nyemcov meggyilkolásának felderítésére, és személyesen irányítsák a nyomozást.

Fügedi Ubul

*A történelem az élet tanítómestere

A bejegyzés trackback címe:

https://mierzsebetvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr657240815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása